contract intre mine ca beneficiar (persoana fizica) si o firma de constructii pt finisarea unei case.
data la care trebuia sa se termine lucrarea a fost undeva in luna mai
prestatorul a uitat sa mai vina asa incat am ales sa-l notific si sa-l invit sa termine lucrarea si sa-mi plateasca penalitati de intarziere
urmeaza reconcilierea conform notificarii
pot la reconciliere sa cer rezilierea contractului pt a continua cu o alta firma?
ulterior pot cere penalitatile de intarziere pe calea somatiei de plata?
Dvs. aveti un contract, si banuiesc ca aveti o chitanta sau OP pentru avans/c-val integrala a prestatiei- asta am inteles.
Puteti sa va recuperati suma plus penalitatile de intarziere conform contractului pe calea somatiei de plata- nu mai este necesara o conciliere in cazul acesta. Evident, e foarte important daca firma mai este sau nu in stare de functionare - poate nu si-a onorat contractul pentru ca a intrat in faliment, caz in care este o alta procedura.
Daca firma mai functioneaza, incercati sa faceti o reclamatie si la OPC, macar pentru satisfactia de a fi amendat prestatorul neserios.
a executat o parte din lucrari pt care i-am si platit
stiam ca reconcilierea este obligatorie conf art 720 ind 1 c pr civ
ideea e pot la reconciliere sa cer rezilierea?
1. art 720 ind. 1 reglementeaza CONCILIEREA nu reconcilierea.
2. la conciliere, ati putea cere executarea contractului, sau plata partii neexecutate, si eventualele penalitati; rezilierea poate fi si unilaterala, mai ales in situatia in care partea cocontractanta nu-si executa in mod corespunzator obligatiile - ar fi trebuit sa fie prins asa ceva in contract la sectiunea "Incetarea Contractului"; ceea ce vreau sa spun este ca nu este necesara intalnirea in vederea concilierii pt a rezilia contractul, dar sfatul meu ar fi sa faceti rezilierea contractului dupa ce ati ajuns la o concluzie in privinta concilierii (plateste/nu plateste pretentiile dvs.)
3. in procedura Somatiei de plata (OG 5/2001) nu este necesara concilierea prealabila; personal nu cred ca se poate aplica procedura somatiei de plata in cazul descris de dvs, deoarece obligatia principala asumata de prestator este de a presta un serviciu, nu de a plati efectuarea unui serviciu. situatia s-ar schimba daca Prstatorul si-a asumat o anumita despagubire, stipulata clar, sau determinabila conform contractului semnat.
punctele 2 si 3 reprezinta opinii personale, drept pt care pot sa fie eronate, intemeiate pe o ipoteza gresita, comentate adnotate, acceptate sau respinse dupa bunul plac al fiecaruia. punctul 1 este o certitudine.
multumesc
in contract este prevazut la 'incetarea contractului" ca daca la n zile de la primirea notificarii, prestatorul nu demareaza lucrarile neefectuate, contractul este reziliat de drept.
concilierea o fac pentru ca ma gandesc ca daca se respinge pe calea somatiei (nu este foarte clar determinabila suma finala - dupa deviz) sa am calea dreptului comun.
o sa ncerc pe somatie si apoi pe dreptul comun
pot cumula penalitatile (sunt stabilite prin contract 2 tipuri de penalitati pt intarziere) cu daunele compensatorii?
beneficiarul (pers fizica) nu mai doreste colaborarea cu firma respectiva...