avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme la reconciliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme la reconciliere

contract intre mine ca beneficiar (persoana fizica) si o firma de constructii pt finisarea unei case.
data la care trebuia sa se termine lucrarea a fost undeva in luna mai
prestatorul a uitat sa mai vina asa incat am ales sa-l notific si sa-l invit sa termine lucrarea si sa-mi plateasca penalitati de intarziere
urmeaza reconcilierea conform notificarii
pot la reconciliere sa cer rezilierea contractului pt a continua cu o alta firma?
ulterior pot cere penalitatile de intarziere pe calea somatiei de plata?
Cel mai recent răspuns: lrcos , utilizator 22:31, 18 August 2008
Dvs. aveti un contract, si banuiesc ca aveti o chitanta sau OP pentru avans/c-val integrala a prestatiei- asta am inteles.
Puteti sa va recuperati suma plus penalitatile de intarziere conform contractului pe calea somatiei de plata- nu mai este necesara o conciliere in cazul acesta. Evident, e foarte important daca firma mai este sau nu in stare de functionare - poate nu si-a onorat contractul pentru ca a intrat in faliment, caz in care este o alta procedura.
Daca firma mai functioneaza, incercati sa faceti o reclamatie si la OPC, macar pentru satisfactia de a fi amendat prestatorul neserios.
a executat o parte din lucrari pt care i-am si platit
stiam ca reconcilierea este obligatorie conf art 720 ind 1 c pr civ
ideea e pot la reconciliere sa cer rezilierea?
1. art 720 ind. 1 reglementeaza CONCILIEREA nu reconcilierea.
2. la conciliere, ati putea cere executarea contractului, sau plata partii neexecutate, si eventualele penalitati; rezilierea poate fi si unilaterala, mai ales in situatia in care partea cocontractanta nu-si executa in mod corespunzator obligatiile - ar fi trebuit sa fie prins asa ceva in contract la sectiunea "Incetarea Contractului"; ceea ce vreau sa spun este ca nu este necesara intalnirea in vederea concilierii pt a rezilia contractul, dar sfatul meu ar fi sa faceti rezilierea contractului dupa ce ati ajuns la o concluzie in privinta concilierii (plateste/nu plateste pretentiile dvs.)
3. in procedura Somatiei de plata (OG 5/2001) nu este necesara concilierea prealabila; personal nu cred ca se poate aplica procedura somatiei de plata in cazul descris de dvs, deoarece obligatia principala asumata de prestator este de a presta un serviciu, nu de a plati efectuarea unui serviciu. situatia s-ar schimba daca Prstatorul si-a asumat o anumita despagubire, stipulata clar, sau determinabila conform contractului semnat.

punctele 2 si 3 reprezinta opinii personale, drept pt care pot sa fie eronate, intemeiate pe o ipoteza gresita, comentate adnotate, acceptate sau respinse dupa bunul plac al fiecaruia. punctul 1 este o certitudine.

cu stima,
eu in locul tau as regurge la o chestie mai neortodoxa, adreseaza-le in scris o adresa prin care ii ameninti cu antireclama in publicitate.
multumesc
in contract este prevazut la 'incetarea contractului" ca daca la n zile de la primirea notificarii, prestatorul nu demareaza lucrarile neefectuate, contractul este reziliat de drept.
concilierea o fac pentru ca ma gandesc ca daca se respinge pe calea somatiei (nu este foarte clar determinabila suma finala - dupa deviz) sa am calea dreptului comun.
o sa ncerc pe somatie si apoi pe dreptul comun
pot cumula penalitatile (sunt stabilite prin contract 2 tipuri de penalitati pt intarziere) cu daunele compensatorii?
beneficiarul (pers fizica) nu mai doreste colaborarea cu firma respectiva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare rau platnici DESTINY DESTINY Buna ziua ! Va rog sa aveti amabilitatea de a ma informa, cum se procedeaza in cazul in care firme cu care colaborez, au devenit rau platnice. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Civil sau comercial aurelian128 aurelian128 un contract de prestari servicii incheiat intre o persoana fizica si o societate comerciala este un contract civil sau comercial? (vezi toată discuția)
Rog ajutor - neplata de factura adi6982 adi6982 Buna ziua, Indraznesc sa intreb aici deoarece nu cunosc foarte bine procedurile. Iata situatia: - detin societate comerciala SRL - in data de 17.07.2007 am ... (vezi toată discuția)