avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia catre minorul in varsta de 14 ani impliniti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia catre minorul in varsta de 14 ani impliniti

Situatie: Parintii minorului de 14 ani sunt despartiti, tatal doreste sa treaca unul din cele 2 imobile ai caror proprietari sunt ambii soti pe numele minorului in varsta de 14 ani, insa mama acestuia nu isi da acordul. Mentionez ca minorul se afla sub grija tatalui, iar mama nu contribuie cu nimic la cresterea acestuia. Care este solutia in acest caz?
Cel mai recent răspuns: oana_m_30 , utilizator 13:06, 29 Iunie 2011
tatal trebuie sa o actioneze pe mama in judecata pt partaj. apoi, cota ce ii va reveni.. o poate dona fiului sau cu acordul autoritatii tutelare, daca baiatul va mai fi minor la terminarea procesului de partaj.
multumesc pentru promptitudinea raspunsului. insa insist sa aflu daca ar mai exista si o alta cale.ma gandesc ca minorul fiind in varsta de 14 ani, avand capacitate de exercitiu restransa, ar putea semna actele donatiei.singura problema ar fi mama minorului..
Minorul in varsta de 14 ani va semna actele, dar asistat de un curator numit prin Dipozitie emisa de Autoritatea Tutelara (acesta va semna, de asemenea, alaturi de minor). Problema e alta, ca tatal nu poate instraina imobilul atata timp cat este coproprietar cu mama si aceasta nu este de acord, asa cum vi s-a spus mai sus, trebuie intai incheiat partajul si apoi tatal poate dona oricare dintre bunurile ce-i vor reveni in proprietate exclusiva.
MULTUMESC!
Sotii sunt proprietari devalmasi asupra celor doua imobile.

Sotii IMPREUNA pot instraina (vinde, dona, etc) unul dintre cele doua imobile.

Dar NICIUNUL dintre soti nu poate face singur (fara consimtamandtul celuilalt sot) un act de dispozitie asupra unuia dintre cele doua imobile pentru ca NICIUNUL nu este proprietar exclusiv (nu este tatal proprietarul imobilului 1 si mama proprietarul imobilului 2 sau ...viceversa, ci impreuna/amandoi sunt proprietarii a doua imobile).

Pana la PARTAJ nu se stie care este PARTEA fiecaruia.
Daca s-ar face un partaj, atunci un imobil ar putea cadea in lotul tatalui si celalalt in lotul mamei.

In acest caz, tatal, devenit proprietar exclusiv asupra unui anume imobil din cele doua ar putea sa faca ce vrea cu acest imobil, inclusiv sa il doneze copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Tatăl dorește sa ne doneze partea care i se cuvine fără a trecere prin etapa partajului după divorț. cum se procedează? andr33amihaela andr33amihaela Buna ziua . Tatăl meu dorește sa ne doneze , mie și fratelui meu , partea care i se cuvine in urma mariajului avut cu mama . Au divorțat anul acesta , dar ... (vezi toată discuția)
Tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa? bernilory bernilory tatal meu doreste,sa-mi faca act [o donatie mai degraba],pt ca nu ma inteleg bine cu mama ,vrea sa ma puna la adapost........,insa mama nu doreste ca acel ap ... (vezi toată discuția)
Despre vinderea casei fara acordul copiilor si al sotiei solomonslmn solomonslmn poate tatal meu sa vanda casa in care a locuit cu noi copii si sotia,ulterior divortand ( de14 ani) si nefacand partajul nici la ora actuala?poate vinde fara ... (vezi toată discuția)