avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl dorește sa ne doneze partea care i se cuvine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl dorește sa ne doneze partea care i se cuvine fără a trecere prin etapa partajului după divorț. Cum se procedează?

Buna ziua .
Tatăl meu dorește sa ne doneze , mie și fratelui meu , partea care i se cuvine in urma mariajului avut cu mama . Au divorțat anul acesta , dar partajul nu s-a făcut . Cum se poate stabili aceasta parte care i se cuvine lui și care sunt modalitățile de a intra in posesia ei ( eu și fratele meu ) fără ca el sa mai aibă vreo pretentie asupra bunurilor ? Totul se face la înțelegere cu tatăl meu , dar nu știm cum se procedează legal .
Mulțumesc !
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:11, 25 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara a se face partajul nu va poate dona.
Mergeti la notar sa vedeti cum faceti.
acest răspuns util
Legal, trebuie încheiat un act de partaj.
Imobilul este bun comun, dobândit în timpul căsătoriei.
Ceea ce caracterizeaza bunurile comune a sotilor este faptul că ele sunt deținute în devălmășie . Adica apartin ambilor soti, fără ca acestia sa aiba o cota precisă, exactă și determinată.
Este necesara etapă partajului, tocmai pentru a se stabili ce are fiecare.

raluk0207 a scris:

Legal, trebuie încheiat un act de partaj.
Imobilul este bun comun, dobândit în timpul căsătoriei.
Ceea ce caracterizeaza bunurile comune a sotilor este faptul că ele sunt deținute în devălmășie . Adica apartin ambilor soti, fără ca acestia sa aiba o cota precisă, exactă și determinată.
Este necesara etapă partajului, tocmai pentru a se stabili ce are fiecare.

Este vorba despre doua case, una in care locuim , eu, fratele și mama mea și încă o casa la roșu . In principiu s-a cam stabilit care cu ce rămâne , dar intabularea este pe numele amândurora , iar noi , copiii, vrem ca una dintre case sa fie intabulată pe noi.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părinții dvs. sunt poprietari în devălmășie. Știm că au împreună două case. Dar nu se poate spune: aceasta este casa mea și aceasta este casa ta până ce nu s-a încheiat un act de partaj.

Și atunci:

Fie AMBII părinți vă vând/doneză împreună una dintre case. (presupunând că nu sunt pe același teren, caz în care ar trebui încheiat mai întâi un act de dezmembrare de către ambii proprietari).

Fie unul dintre părinți vă poate vinde/dona una dintre case, dar numai după ce s-a stabilit în cuprinsul unui act de partaj care anume este acea casa care îi revine lui în proprietate exclusivă. Altminteri nu poate să o vândă/doneze de unul singur... ceea ce nu are încă în proprietate exclusivă. (Ambii sunt proprietari devălmași asupra ambelor case. Niciunul dintre ei nu este proprietar exclusiv asupra vreuneia dintre case).

Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
romascanu, moderator
acest răspuns util
Eu vorbeam despre partea fiecărui fost sot. Ce sa va dea tata, daca nu s-a stabilit partea lui, printr-un partaj?

Alte discuții în legătură

Tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa? bernilory bernilory tatal meu doreste,sa-mi faca act [o donatie mai degraba],pt ca nu ma inteleg bine cu mama ,vrea sa ma puna la adapost........,insa mama nu doreste ca acel ap ... (vezi toată discuția)
Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)
Act donatie apartament paulii paulii Buna ziua, Pe scurt, parintii mei trec printr-o situatie dificila, e posibil sa se puna problema divortului. Sunt singurul lor copil si mi-e teama de ce ... (vezi toată discuția)