avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl dorește sa ne doneze partea care i se cuvine ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl dorește sa ne doneze partea care i se cuvine fără a trecere prin etapa partajului după divorț. Cum se procedează?

Buna ziua .
Tatăl meu dorește sa ne doneze , mie și fratelui meu , partea care i se cuvine in urma mariajului avut cu mama . Au divorțat anul acesta , dar partajul nu s-a făcut . Cum se poate stabili aceasta parte care i se cuvine lui și care sunt modalitățile de a intra in posesia ei ( eu și fratele meu ) fără ca el sa mai aibă vreo pretentie asupra bunurilor ? Totul se face la înțelegere cu tatăl meu , dar nu știm cum se procedează legal .
Mulțumesc !
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:11, 25 Septembrie 2018

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Părinții dvs. sunt poprietari în devălmășie. Știm că au împreună două case. Dar nu se poate spune: aceasta este casa mea și aceasta este casa ta până ce nu s-a încheiat un act de partaj.

Și atunci:

Fie AMBII părinți vă vând/doneză împreună una dintre case. (presupunând că nu sunt pe același teren, caz în care ar trebui încheiat mai întâi un act de dezmembrare de către ambii proprietari).

Fie unul dintre părinți vă poate vinde/dona una dintre case, dar numai după ce s-a stabilit în cuprinsul unui act de partaj care anume este acea casa care îi revine lui în proprietate exclusivă. Altminteri nu poate să o vândă/doneze de unul singur... ceea ce nu are încă în proprietate exclusivă. (Ambii sunt proprietari devălmași asupra ambelor case. Niciunul dintre ei nu este proprietar exclusiv asupra vreuneia dintre case).

Mulțumesc pentru răspuns !

Ultima modificare: Luni, 24 Septembrie 2018
andr33amihaela, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie partajate bunurile pentru a opera transferul dreptului de proprietate.

Ceea ce caracterizeaza proprietatea devalmasa ( bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei, sub regimul comunitatii legale ), este faptul ca niciunul dintre codevalmasi nu are individualizata cota -parte din dreptul de proprietate.

Cota-parte este individualizata prin partaj.

Partajul poate fi conventional sau judiciar.

In cazul sotilor, functioneaza o prezumtie de contributie egala la dobandirea bunurilor comune, prezumtie ce poate fi combatuta prin orice mijloc de proba.

Instanta de judecata poate sa tina seama de veniturile efective obtinute, situatia locativa a fiecaruia dintre soti , investitiile efectuate asupra bunului comun, plata impozitelor si a taxelor, asa incat sa determine cota -parte din dreptul de proprietate.

Proprietate devalmasa se poate transforma in proprietate comuna pe cote-parti , cota -parte, odata definita, putand fi instrainata.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat timp e bun comun doar ambii parinti va pot dona. Ambii parinti va doneaza partea respectiva apoi tatal la partaj nu mai pretinde nimic. Discutati la notar daca se pot face simultan.
Ultima modificare: Marți, 25 Septembrie 2018
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal meu poate sa-mi doneze mie partea lui din casa? bernilory bernilory tatal meu doreste,sa-mi faca act [o donatie mai degraba],pt ca nu ma inteleg bine cu mama ,vrea sa ma puna la adapost........,insa mama nu doreste ca acel ap ... (vezi toată discuția)
Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)
Act donatie apartament paulii paulii Buna ziua, Pe scurt, parintii mei trec printr-o situatie dificila, e posibil sa se puna problema divortului. Sunt singurul lor copil si mi-e teama de ce ... (vezi toată discuția)