avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii e valabil si pt. angajatorii din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii e valabil si pt. angajatorii din comert????

Fiin angajata p baza LEGII NR. 76/2002,cu un contract d 40 d ore p saptamana,pot fi obligata sa muncesc 60 d ore pe saptamana(inclusiv sambata si duminica)?????? Angajatorul poate sa-mi reduca programul la jumatate d norma cu un salariu d 200 RON???????
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:37, 30 Iulie 2008
Da Codul muncii e valabil si pentru activitatea de comert.
1.Cum adica, sunteti angajata "pe baza Legii 76/2002"? Sunteti absolventa de scoala, sunteti persoana peste 45 de ani sau cum?
2. Angajatorul nu poate modifica unilateral clauzele din contractul individual de munca. Mai trebuie si acordul dvs.
Dar, dati mai multe date pentru a ne lamuri si a va da un raspuns competent.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am peste 45 de ani.Am fost angajata in decembrie 2006 cu o jumatate d norma ca muncitor necalificat la un chiosc in incinta unei scoli si un salariu d 150 RON pe luna.Programul d lucru era d la ora 8 la 13.Apoi angajatorul a hotarat sa ma treaca d la jumatatae d norma la o norma intreaga pt. a beneficia d avantajele legii nr.76/2002.Cu toate acestea eu am ramas cu acelasi program si acelasi salariu pana in septembrie 2007 cand mi s-a marit la 200 RON.Din luna februarie chioscul a fost inchis ,scola intrand in reparatii.Din luna februarie pana in aprilie nu am avut un loc d munca si nu am primit nici un salariu.In luna aprilia am fost obligata sa lucrez intr-un bar al aceluiasi angajator desi d la inceput am anuntat ca nu pot lucra in bar avand probleme cu caile respiratorii fiind operata la gat.Ca sa nu muncesc in bar am intrat in concediu neplatit 3 luni de zile.Cand mi se termina concediul va trebui sa lucrez in bar cu un program de 240 d ore pe luna fara plata orelor suplimentare. Angajatoul imi incalca drepturile??? CE pot face pt. a ma apara????
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
Maria.g, utilizator
Maria.g a scris:

Fiin angajata p baza LEGII NR. 76/2002,cu un contract d 40 d ore p saptamana,pot fi obligata sa muncesc 60 d ore pe saptamana(inclusiv sambata si duminica)?????? Angajatorul poate sa-mi reduca programul la jumatate d norma cu un salariu d 200 RON???????

Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul Muncii.

Pentru salariaţii angajaţi cu norma întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, iar împreună cu orele suplimentare nu poate depăşi 48 ore pe săptămână. În mod excepţional, această limită poate fi depăşită, cu condiţia încadrării într-o medie săptămânală de 48 ore pe săptămână, calculată pentru un interval de maximum 3 luni.

Munca prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămânal, este considerată muncă suplimentară.
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Parerea mea este ca patronul nu vrea sa va desfaca contractul individual de munca pentru a nu plati inapoi, la stat, banii primiti pentru dvs., plus dobanzile eferente. Faceti o sesizare la AJOFM si la ITM!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, 4 echipe, 3 schimburi Smok333 Smok333 Buna ziua si salutare la toata lumea, ma numesc Andrei si sunt nou pe acest forum! Am si eu o nelamurire cu programul de lucru si poate ma lamureste si pe ... (vezi toată discuția)
Probleme cu programul de lucru ?i suspectarea salarizãrii incorecte a angajatului andreimorovan andreimorovan eu lucrez ca angajat pentru o firmă de pază privată.Realizez lunar 240-276 de ore la un program de 12/24 începând de azi. Întrebările mele ar ... (vezi toată discuția)
Baza legal pt serviciul 24 cu 48 ore pity_razvan pity_razvan as dori sa gasesc baza legal pt a putea beneficia de zile de recuperare sau spor de tura in cazul in care eu lucrez 24 cu 48 de ore mai mult de o luna de zile ... (vezi toată discuția)