avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune 2005 contestare vinzare apartament in 2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune 2005 contestare vinzare apartament in 2009

Buna ziua! Succesiunea dupa parintii sotului meu s-a facut in 2005. Ei au lasat un apartament pe bd 1 Mai, pe care l-au mostenit sotul meu si fratele sau geaman. Sotul meu i-a dat procura fratelui sau pentru a proceda la vinzarea apartamentului in august 2009.
Fratele l-a vindut dupa aceea (sfirsitul lui 2009) si a transmis prin virament bancar (ING) NUMAI o zecime din valoarea vinzarii : aprox. 40.000 RON / 10.000 Euro – nu stim pretul obtinut cu exactitate, deoarece nu am reusit nici acum sa avem o copie dupa actul de vinzare.
Cu restul de bani, fratele si-a cumparat un apartament de 60.000 euro si restul se pare ca i-a cheltuit. In urma cu o luna fratele sotului meu a murit, fiind casatorit, fara copii.
I : ce anume se poate face pentru a recupera cei aproximativ 40.000 euro din vinzarea in 2009 a apartamentului mostenit si aflat pina in 2009 in co-propietatea celor doi frati? Noi am dori sa-i recuperam din vinzarea apartamentului lor cumparat partial din banii nostri, in mod abuziv.
Multumesc anticipat. L. B. , Ec.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
lumiangeli, utilizator
Cel mai recent răspuns: lumiangeli , utilizator 23:06, 29 Iunie 2011
lumiangeli a scris:

fiind casatorit, fara copii.


Asta inseamna ca, in lipsa de descendenti, sotul dvs. (frate al defunctului) este mostenitor alaturi de sotia supravietuitoare a defunctului.

Sumele de bani cuvenite sotului dvs. (mandant) din vanzarea apartamentului pentru care a dat procura pot fi cerute in termen de 3 ani de la executarea mandatului (toamna lui 2009 + 3 ani). Pana aici e bine :) dar :( si sotul dvs. este mostenitorul defunctului, iar mostenirea cuprinde atat active (ap. cumparat + ce-o mai fi, daca o mai fi) cat si pasive (datorii). Deci sotia supravietuitoare ar urma sa suporte numai partea din datorie corespunzatoare cotei ei succesorale (1/2 in concurs cu fratii defunctului).

Daca mai adaugam si faptul ca pretul trecut in contract ar putea sa va lase surprinsi ...lucrurile nu sunt simple
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
romascanu, moderator
@lumiangeli
Sotul dvs. are o dubla calitate, mostenitor al fratelui, cat si creditor al mostenirii. Din masa succesorala va recupera ( cel putin teoretic) suma care i se cuvenea din vanzare si va culege si o cota, ca mostenitor.
Doar ca e putin probabil ca sotia supravietuitoare sa fie de acord cu recuperarea sumei, asa ca, daca nu se inteleg amiabil, sa dezbata succesiunea la notar, trebuie sa apeleze la instanta.
Intre timp sotul dvs. sa mearga la un notar sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii, in termen de 6 luni de la decesul fratelui, altfel poate fi considerat strain de succesiune.
Angajati-va avocat.
Succes!
Mersi foarte mult, foarte simplu si clar. Este clar ca trebuie angajat un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2011
lumiangeli, utilizator
Multumesc pentru raspuns atit de prompt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Succesiune Shiro07 Shiro07 Buna ziua, am pus spre vanzare un imobil cu suma de 40.000 EUR, eu locuiesc in imobil cu mama ( sotul supravietuitor), am chemat la succesiune cele 2 surori ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)