avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua, am pus spre vanzare un imobil cu suma de 40.000 EUR, eu locuiesc in imobil cu mama ( sotul supravietuitor), am chemat la succesiune cele 2 surori vitrege ( consaguine ).Intrebarea este cat % din valoarea imobilului le revine lor? Care este procedura de calcul? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 12:49, 15 Iulie 2014
Imobilul era bun propriu al tatalui sau comun adica achizitionat in timpul casatoriei cu mama dvs?
Da, a fost achizitionat de ambii parinti.
atunci in masa succesorala intra 1/2 din imobil care se imparte in mod egal la toti patru mostenitori adica 1/4.
Dupa dezbaterea succesiunii mama dvs va avea 5/8 din apartament iar dvs fratii cate 1/8 fiecare.
Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat:kissing:
In primul rand, se va efectua lichidarea codevalmasiei cu sotia supravietuitoare. Este de discutat daca acest imobil este unicul bun comun sau nu.
Daca presupunem ca este unicul bun al defunctului detinut in codevalmasie cu sotia supravietuitoare si sotii au avut contributii egale la dobandirea lui, masa succesorala este formata doar din cota de 1/2 din imobil.
Presupunem ca nu sunt sarcini pe imobil - ipoteci s.a.m.d. si datorii ale succesiunii. In aceasta situatie, sotia supravietuitoare va primi 1/4 din bunuri - in concret 1/8 din imobil, ajungand la un total ( cu cota ei proprie din imobil) de 5/8. Cele trei fiice, daca accepta mostenirea (si nu sunt nedemne, dar asta e o situatie rara), vor imparti in mod egal restul de 3/4 din mostenire adica de 3/8 din imobil - cate 1/8 fiecare.
Dvs. si mama veti avea deci impreuna 6/8 din imobil iar surorile vitrege impreuna, 1/4.
Ideal este sa le despagubiti pentru aceasta cota din imobil, partajul in natura fiind putin probabil la o locuinta obisnuita.
Evident, daca oricum doriti sa vindeti imobilul, vor primi impreuna un sfert din pret.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Cota mostenire 3/8 cat la suta i se atribuie ? buna ziua in urma ... nicoletanico1 nicoletanico1 Cota mostenire 3/8 cat la suta i se atribuie ? Buna ziua in urma unei mosteniri sa facut o succesiune intre 3 persoane o persoana avnd cota 2/8 si doua ... (vezi toată discuția)