avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare-cumparare... la avocat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare-cumparare... la avocat?

Am auzit la stiri ca nu numai la notar vom putea merge de acum inainte sa vindem sau sa cumparam o casa si ca avocatii au si ei acest drept . ce puteti spune despre asta?
Da, dar nu are legatura asta, ideea e tocmai sa nu mai platesti si notarului onorariul fabulos pentru un act la care nu participa. 15% reducere e un nimic!

UItati insa reactia UNNPR la acest caz si la articolul din Gandul: [ link extern ]

Sunt de acord ca articolul e prost scris, intrucat denota faptul ca se poate evita plata impozitului pe transfer, dar reactia e total deplasata si aroganta, plus total pe langa realitate! Vorbim dupa ce cititi.
Mie mi se pare injust ca notarii sa faca doar 15% reducere ptr. autentificarea unui act redactat si atestat de avocat... ar trebui sa ia acelasi onorariu ca pentru autentificarea oricarui alt act (legalizarea unei copii xerox dupa un act, a unei traduceri etc.)... in plus in cazul in care contractantii locuiesc in orase diferite nu cred ca va alerga notarul dupa semnaturi...
Actul atestat de avocat se prezinta notarului la autentificare fara a mai fi nevoie de nicio semnatura. Tocmai asta e ideea, ca reducerea de 15% se acorda pentru orice act redactat de avocat, chiar daca nu e atestat si semneaza partile in fata notarului. Eu ziceam de aceasta situatie in care notarul nu face altceva decat sa vada ca avocatul a atestat si sa autentifice actul - atunci mi se pare aberant sa mai ia un onorariu, in fond nu a facut altceva decat sa verifice calitatea de avocat si semnatura avocatului!
Pai daca actul redactat si atestat de avocat este autentificat de notar de ce mai trebuie proces pentru intabulare (actul fiind astfel autentic)?
"din pacate, legea publicitatii imobiliare prevede ca intabularea se face pe baza actului original si a extrasului CF pentru autentificare, ce nu poate fi solicitat decat de notar." Si eu greu sa-l pui pe vanzator sa vina cu un extras CF recent?
Iar cu privire la impozitul de 2-3% il trimiti la fisc sa faca o declaratie si sa-l plateasca... daca nu e facut contractul de notar nu inseamna neaparat indemn la evaziune fiscala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare transfer constructie fara contract autentic ContSters20980 ContSters20980 Dragi colegi, Ce parere aveti despre posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra unei constructii in felul urmator: contract autentic numai ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)