impozit majorat la un apartament cumparat datorita faptului ca la adresa de domiciliu am dobandit 1/8 din apartament prin succesiune legala, dupa moartea tatalui
Buna seara!
Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns..
In 2004 mama mea a facut succesiunea dupa moartea tatalui pentru apartamentul in care am locuit si unde am adresa de domiciliu inca. La 1/2 din apartament(partea tatalui), am fost 4 mostenitori: mama, 2 surori si eu, ceea ce inseamna ca partea mea la acest apartament este de 1/8.
Am reusit sa imi cumpar un apartament prin credit si cand m-am dus la circa financiara mi s-a dat o fisa de completat cu privire la majorarea impozitului pe cladiri, conform Codului fiscal.Am declarat faptul ca la adresa de domiciliu din buletin , detin 1/8 din apartament in urma succesiunii legale.Mi s-a spus ca pt noul apartament, unde sunt unicul proprietar va trebui sa platesc majorat impozitul cu 65%.
Art 252 alin 2 prevede faptul ca persoanele fizice care au dobandit bunuri imobile , in urma unei succesiuni legale sunt exceptate de la art 252 alin 1.
M-am dus sa cer lamuriri si mi s-a spus ca nu conteaza cat detin din apartamentul unde am adresa de domiciliu si ca voi plati impozit majorat pt apartamentul luat prin credit bancar.
De asemenea mi s-a zis ca daca vreau sa scap de majorare, sa imi schimb buletinul pe noua adresa si abia atuncise aplica art 252 alin 2.
Cum e posibil asa ceva?Va rog sa ma lamuriti si sa imi spuneti si mie cine are dreptate.Chiar trebuie sa imi schimb buletinul pentru a nu plati impozit majorat la noul apartament sau pot ramane cu adresa de la domiciliul mamei?
Multumesc!
Daca a doua locuinta, alta decat cea de domiciliu, vine prin mostenire legala atunci se aplica scutirea.
Dumneavoastra aveti o locuinta de domiciliu (chiar daca aveti doar o cota din ea), a doua locuinta decat cea de domiciliu a venit prin cumparare si atunci se aplica impozitul majorat.
Daca va schimbati domiciliul, apartamentul cumparat va fi locuinta de domiciliu, a doua proprietate alta decat cea de domiciliu va fi venita in proprietatea d-voastra prin mostenire si atunci platiti impozit normal, nemajorat.