Se poate primi penalizare din salar fara avertisment?Am vazut o decizie de instiintare pe numele ca o sa fiu penalizata 5 % din salar (cica nu am facut ceva...., dar nu mi s-a spus sa fac acel lucru si nici nu pot demonstra)
Depinde ce inseamna acel "ceva"! Ati "vazut" sau ati "primit" decizia de penalizare?
Legal, trebuie ca angajatorul sa aiba un Regulament intern de care trebuie sa ia la cunostinta fiecare salariat in momentul angajarii. In acest regulament exista un capitol intitulat "Reguli concrete privind disciplina in unitate", un altul intitulat "Abaterile disciplinare" si unul intitulat "Sanctiunile aplicabile in cazul abaterilor disciplinare".
In acest regulament trebuie sa se regaseasca si acel "ceva" de care va faceti vinovata dvs.
Dar, la fel de adevarat este ca in acest regulament mai este un capitol intitulat "Procedura pentru cercetarea prealabila" in care, conform Codului muncii, art.267, se spune ca, sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
S-ar putea ca penalizarea la salariu sa nu fie o sanctiune ci aplicarea unei prevederi, tot din regulamentul intern, care conditioneaza primirea salariului intreg de realizarea unor criterii de performanta.
Sa vedeti cum e cind luni la rind patronul penalizeaza angajatii diferit de la5%la 40%!fara nici o explicatie.Si in general ingineri cu vechime de peste 20 de ani in munca si in meserie si-i mai da si afara ca sa angajeze absolventi sau studenti pentru care o parte sau in totalitate ii plateste statul.Intr-adevar in contract scrie ceva de genul "nerealizarea productiei planului".Dar care plan?care productie?cine si cum il verifica?Trebuie dat in judecata ca sa-ti cauti dreptatea.Luni si ani si cheltuieli...cu procesele chiar daca litigiile de munca nu se taxeaza,dar fiind cauza legata de pretentii financiare ramine de vazut cit ai de timbrat Si nu stiu daca sunt multi angajati care au gasit cistig de cauza in fata unor astfel de patroni. Chiar sunt curioasa ce as putea face eu ,fara sa ajung la tribunal,si cit m-ar costa in situatia in care dau in judecata societatatea pentru a-mi recupera prejudiciile aduse?Va multumesc de intelegere.
Pentru "doinacta":
Aveti dreptate in tot ce ati spus. Cei mai multi salariati renunta la a se judeca pentru drepturile lor, desi litigiile de munca nu ii costa nimic si se judeca in maxim 2 saptamani. Asta teoretic, in lege, ca in realitate este cum ati spus dvs.
Incercati cu o sesizare la ITM, poate ei va rezolva, desi eu sunt sceptic in aceasta privinta, Dar "incercarea moarte n-are".
Succes!
Va multumesc pt raspuns dar n-am nici o sansa nici la ITM deoarece am sesizat acest for pt faptul ca ne-a obligat verbal,nu prin contract sa lucram si simbata,neplatiti suplimentar conform codului muncii,si desi existau ca probe condicile de prezenta,au fost amenintati cei de la serv.personal ca daca arata condicile corpului de control vor fi dati afara.Si normal nu s-au aratat.Nu ni se dadusera nici contractele individuale la acel moment fiecarui angajat TESA.Am sesizat si acest lucru.Ni sau dat fuga in timpul controlului,iar raspunsul care l-am primit de la ITM era de genul ca nu s-au gasit pe teren cele sesizate.Deci.....Si pt.ca avem o virsta la care ,desi am fost Sef serviciu,n-a contat nici experienta ,nici atitudine,nici loialitate fata de societate,ca sa mai supravietuiesc un timp cu loc de munca am continuat sa inghit si eu si sotul meu acest tratament.In final m-a disponibilizat luna trecuta.Politica de disponibilizari este tocmai a da afara pe cei care mai au un cuvint de spus din pct de vedere profesional si al legislatiei.Cine mai verifica pe cine?Cred ca si in jungla e mai bine.Scuze pt aceasta apreciere.Va multumesc inca o data si mi-a facut placere sa va cunosc prin intermediul netului.Cu deosebita stima.
Pentru "doinacta":
Daca va consoleaza cu ceva, aflati ca nu sunteti singura in situatia aceasta. In aproape toate firmele din tara se lucreaza sambata si chiar si duminica fara a se plati orele suplimentare sau a se da liber. Si eu am fost, si mai sunt inca, in aceasta situatie.
Corpul de control de la ITM nu isi face intotdeauna datoria si cand le reprosezi acest lucru pe indeamna sa dai in judecata pe angajator. Si cu asta au scapat, s-au spalat pe maini. Cica nu au parghii sa oblige pe patron sa respecte legile.
Am fost martor la un control al ITM cand patronul a raspuns ca el nu a chemat pe nimeni sambata la serviciu dar salariatii au venit din proprie initiativa, fiind constiinciosi, pentru ca nu si-au rezoval sarcinile de serviciu in cursul saptamanii. Si, bineinteles, s-au gasit destui salariati sa confirme acest lucru.
Daca v-am mai alinat oful m-as bucura.
Va doresc numai bine!