avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de MATERNITATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de MATERNITATE

In data de 17 iulie 2011 imi expira concediul de crestere copil prin urmare ar trebui sa ma reintorc la servici. Va rog sa ma ajutati cu un raspus deoarece cei de la firma spun ca duma noul cod al muncii nu mai sunt obligati sa ma reprimeasca asa ca ... eu raman pe dinafara daca ei doresc.As vrea sa stiu exact cum sta treaba.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:43, 5 Iulie 2011
Sunt obligati sa va reprimeasca deoarece contractul dv. de munca a fost suspendat numai pe perioada CIC
Da am inteles ca trebuie sa ma reprimeasca asa mi-au spus si ei dara in acelas timp mi-au spus ca dupa 2 ore imi pot desface contractul de munca daca nu au loc liber pentru mine,deoarece in locul meu au angajat pe alt cineva.
Intr-adevar, dupa revenirea la serviciu din CCC angajatorul poate decide concedierea dvs, in conditiile prevazute de lege.
1. In perioada in care sunteti in CCC pana la doi ani dvs. aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat. Adica sunteti tot salariata acelui angajator dar nu prestati munca si nu primiti salariu.
2. Pe postul dvs. poate fi angajata alta persoana cu CIM pe perioada determinata pana se termina CCC al dvs.
3. Indemnizatia pentru CCC o primiti pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani. Incepand cu a doua trebuie sa va reluati activitatea.
4. Cu cateva zile inainte faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
Angajatorul este obligat sa va reprimeasca pe acelasi post prevazut in CIM, pe care putea sa angajeze pe altcineva numai pe perioada determinata pana la revenirea dvs. din CCC.
5. Daca postul a fost sau este desfiintat atunci va concediaza cu art.65 din Codul muncii si puteti sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
6. Pentru asta trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti fi platita) si apoi sa emita decizia de concediere.
7. Daca nu se procedeaza asa cum am spus aici (si cum spune legea) faceti o sesizare scrisa la ITM pentru nerespectarea Codului muncii si a prevederilor din CIM.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc frumos pentru raspuns si am sa ti seama de ce m-ati sfatuit
Singura problema este ca pe postul meu au angajat o persoana cu contract pe termen nedeterminat .

Alte discuții în legătură

Drepturile salariatei la intoarcerea din ccc TeodoraRaluca TeodoraRaluca Buna ziua, saptamana viitoare imi inceteaza CIC (2 ani). In urma cu o luna am luat legatura cu cei de la Resurse Umane si mi s-a zis ca postul meu a fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj dupa crestere copil mira27 mira27 Buna ziua. Daca am fost in crestere copil de la 3 la 4 ani, mai pot beneficia de indemnizatie somaj? Va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Buna. Rebeka38 Rebeka38 Am o intrebare la dumneavoastra eu sant in concediu crestere copil si as vrea sa va intreb dupa ce termin CCC pot sa intru in somaj? (vezi toată discuția)