saptamana viitoare imi inceteaza CIC (2 ani). In urma cu o luna am luat legatura cu cei de la Resurse Umane si mi s-a zis ca postul meu a fost desfiintat in urma restructurarilor. Mi-au propus un alt post pentru care am fost chemata la interviu. Zilele acestea am primit raspuns negativ pentru interviu si mi s-a zis ca voi primi niste salarii compensatorii. Forma de angajare era contract de munca pe perioada nedeterminata.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Care sunt obligatiile angajatorului fata de mine?
2. Cum ma sfatuiti sa inchei colaborarea cu firma (prin acordul partilor sau desfiintarea postului)?
Cei de la RU mi-au sugerat sa inchei colaborarea prin acordul partilor, motivandu-mi ca "ar da mai bine in ochii viitorului angajator"( in acest caz salariile compensatorii le-as primi "drept bonus"). In cazul desfiintarii postului mi s-a zis
ca as avea ca "beneficiu" posibilitatea aplicarii pentru somaj in cazul in care nu imi gasesc un loc de munca in cele 30 de zile de preaviz.
3. In cele 30 de zile de preaviz angajatorul este obligat sa ma primeasca la locul de munca ? Aceasta perioada este remunerata?
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. Daca dvs. aveti deja gasit un alt loc de munca puteti sa acceptati si oferta angajatorului de a inceta CIM cu acordul partior si de a primi si salariile compensatorii.
Va multumesc pentru raspuns.As avea inca o intrebare:
Daca optez pentru incetarea colaborarii invocand ca motiv desfiintarea postului si beneficiez de indemnizatie de somaj se poate intampla sa nu mai primesc salariile compensatorii ?
1. Daca incetati CIM cu acordul partilor nu mai puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Acordarea salariilor compensatorii este o problema interna a angajatorului, este prevazuta in contractul colectiv de munca (CCC) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al acesteia.