avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

dupa o cearta cu sotul ,in urma careia a sarit la mine m-a l;uat efectiv de gat si m-a izbit de perete,a doua zi mi-am facut bagajul si am plecat.Vreau sa dau divort .INTREBAREA MEA ESTE POATE SA DEPUNA EL CEREREA DE DIVORT NEAVAND CERTIFICATUL DE CASATORIE SI CEL DE NASTERE AL COPILULUI SI SA MA ACUZE DE PARASIREA DOMICILIULUI?
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 13:00, 1 Iulie 2011
daca ambii sunteti de acord cu divortul, incercati sa solutionati pe cale amiabila prin procedura medierii

Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, modificată şi completată prin Legea 370/2009, OG 13/2010 pentru transpunerea Directivei Servicii şi prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionarii proceselor.

Dispoziţii speciale privind conflictele de familie

Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
siminasimona a scris:

dupa o cearta cu sotul ,in urma careia a sarit la mine m-a l;uat efectiv de gat si m-a izbit de perete,a doua zi mi-am facut bagajul si am plecat.Vreau sa dau divort .INTREBAREA MEA ESTE POATE SA DEPUNA EL CEREREA DE DIVORT NEAVAND CERTIFICATUL DE CASATORIE SI CEL DE NASTERE AL COPILULUI SI SA MA ACUZE DE PARASIREA DOMICILIULUI?

Nu poate. La cererea de divort (care se depune personal de catre reclamnat),se ataseaza atat certificatul de casatorie (in original),cat si certificatul/certificatele de nastere ale copilului/copiilor minori (in copie).
Nu are cum sa va acuze de parasirea domiciliului,aceasta nefiind infractiune. ;)
Daca parasirea domiciliului va fi invocata de sotul dumneavoastra ca fiind singurul motiv de destramare a familiei, divortul va putea fi dispus din culpa dumneavoastra exclusiva. Veti putea fi acuzata pentru desfacerea casatoriei, atat.
Insa date conditiile in care ati facut-o (violente) parasirea domiciliului este justificata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura divort amiabil Luminita78 Luminita78 Care este procedura pentru divort amiabil cu copil major? In cazul in care unul dintre parteneri cedeaza totul in favoarea celuilalt, cum are loc partajul? Ce ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez dupa 19 ani de casnicie de cosmar, cum sa procedey sa se judece in lipsa mea si sa se termine repede ckocca2006 ckocca2006 m-am hotarat dupa 19 ani de casnicie sa divortez, problema mare este ca nu mi pot permite un avocat din cauza ca sunt bugetar si a ratelor la banca si nu stiu ... (vezi toată discuția)
Divort abcdc abcdc am un frate care va divorta.sotia a plecat de acasa lasan-dui fratelui meu cheile de la casa si tot odata luindu-si si hainele! intrebarea mea este: daca sunt ... (vezi toată discuția)