avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patronul are dreptul de a micsora salariul,fara ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patronul are dreptul de a micsora salariul,fara acordul salariatului?

Buna Ziua!
Ieri cand am ajuns la lucru m-am trezit ca tura de dimineata s-a certat cu administratorul si drept urmare ne-a facut o sedinta prin care ne-a zis ca vrea sa ne micsoreze salariul , mai mult din cauza ca s-a certat cu farmacista sefa si zice ca ar fi scazut vanzarile, ceea ce nu este adevarat pt ca cea mai veche din firma a zis ca au ramas cam la fel vanzarile....si s-au trezit ca noua la asistente sa ne miscoreze salariile dupa ce ca mie mi-a spus ca dupa 6 luni de zile mai vb despre salar cu posibilitatea de marire.................si ea ce vrea sa faca e sa-l scada....astept raspuns va raog care stiti sa ma sfatuiti. poate atasa ca act aditional cu micsorare de salar fara sa fim de acord? ca daca nu-i semnez e clar ca nu sunt de acord.
Va rog frumos care stiti sa ma sfatuiti.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen.balan1967@yahoo.com , utilizator 17:31, 1 Iulie 2011
Potrivit dispozitiilor din Codul Muncii contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.


ART. 170
Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.
ART. 171
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.

In concluzi, salariul nu poate fi modificat unilateral de catre angajator, este nevoie de acordul partilor pentru modificarea salariului.

multumesc de raspuns, dar daca eu nu semnez actul acela inseamna ca activitatea mea acolo va inceta, sau va continua pe vechiul salar?
ART. 58
(1) Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
ART. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
ART. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

In concluzi, refuzul dvs de a semna actul aditional cu privire la salariu nu este motiv de concediere. Concedierea intervine numai daca anajatorul se incadreaza in una din situatiile mentionate mai sus.

multumesc mult.Vroiam sa stiu pt sunt dupa-masa la lucru si in cazul in care mai zice ceva sa stiu ce sa-i raspund mai ales ca nu se incadreaza in nicio situate din cele enumerate.
Multumesc!
Bafta!

Alte discuții în legătură

Micsorare salariu danasrl danasrl Buna ziua! Am o intrebare legata de micsorarea salariului unui angajat: firma nu mai poate sustine salariul pe care il are acum angajatul, drept pentru care ... (vezi toată discuția)
Inchidere punct de lucru bobcat27ad bobcat27ad Un SA cu 350 angajati are un punct de lucru cu 40 de angajati pe care vrea sa-l inchida. Concedierea colectiva exclusa. Daca le propune angajatilor de la PL ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului in caz de restructurarea angajatului veraioa veraioa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Care sunt obligatiile angajatorului in caz de restructurare. Multumesc mult si astept raspuns ... (vezi toată discuția)