avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... micsorare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

micsorare salariu

Buna ziua!

Am o intrebare legata de micsorarea salariului unui angajat: firma nu mai poate sustine salariul pe care il are acum angajatul, drept pentru care se doreste micsorarea acestui salariu pana la limita impusa de lege pentru angajati cu studii superioare si mai putin de 3 ani experienta in campul muncii. Care este baza legala pentru acest demers si care este procedura prin care se poate realiza? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:59, 1 Septembrie 2009
modificarea prevederilor contractului individual de munca se poate face numai prin acordul, expres, dat in scris, a celor doua parti: angajat si angajator. prin urmare modificarea clauzei salariale se poate face numai cu acordul angajatului. de obicei, in practica, modificarea clauzei salariale, prin diminuare, nu este acceptata de salariat si, atunci, se produce inevitabilul...concedierea...mult succes in negociere!
Bine, dar firma nu mai poate sustine acest salariu. Nu mai sunt incasari. Eu nu vreau sa o concediez. Si legea nu ma obliga sa ii dau salariul pe care il are acum. Legea ma obliga sa ii dau un salariu minim oentru studii superioare, conform experientei pe care o are. Daca in urma negocierilor nu renunta salariul actual, eu pe ce baza o concediez?
1. Codul muncii spune:
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
2. Modificarea CIM (a salariului) se poate face prin act aditional la CIM, act semnat de ambele parti. Pentru asta va recomand o discutie cu salariatii, in care explicati ca faceti acest lucru pe perioada determinata, pana isi revine firma, si s-ar putea ca salariatii sa fie de acord, mai ales daca le spuneti ca in caz contrar va trebui sa faceti concedieri.
Dar daca angajatul nu este de acord, care este baza legala pentru justificarea concedierii?
1. Puteti aplica prevederile Codului muncii:
"Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa." (O.U.G. nr. 55/2006)
2. Conducerea emite o decizie prin care se desfiinteaza postul respectiv din motive economice si financiare.
3. Faceti apoi o scrisoare catre salariatul respectiv prin care ii anuntati "vestea" si ii acordati un preaviz de 20 de zile lucratoare, dupa care emiteti decizia de concediere cu art.65(1) din Codul muncii, cu respectarea prevederilor CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Fiind concediat in acest fel, salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj daca are 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca lucrez la o firma care este in prag de faliment pot beneficia de somaj? popa larisa popa larisa lucrez la o firma particulara de 16 ani si acum nu mai merge este in prag de faliment si ne pune sa ne dam demisia e normal de ce nu avem drept de somaj atata ... (vezi toată discuția)
Somaj mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie: Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba ... (vezi toată discuția)
Concediere ContSters171462 ContSters171462 Buna ziua , Am si eu o intrebare . Firma la care lucrez m-au anuntat ieri ca nu ma mai vor pe postul de Asistent Manager pe motiv ca nu mai vor sa ... (vezi toată discuția)