avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren fara acte

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, bunicul meu (decedat) a detinut un teren pe care de "frica impozitelor"nu si l-a trecut pe titlul de proprietate.Atat bunica cat si tatal meu(singurii urmasi ai bunicului) sunt in viata.Exista vreo modalitate sa intre in legalitate cu acest teren? Cine trebuie sa ceara pamantul?Bunica? Tatal meu?Sau ambii?Si unde sa ne adresam.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:59, 11 Iulie 2011
bunica ?de cand este in custodie terenul este inainte de 1989 fiti mai explicit
Cum a dobandit bunicul terenul respectiv? Figureaza cu el in registrul agricol 1959-1963? L-a predat la CAP? Cine detine in acest moment terenul cu pricina?
Bunica isi aminteste ca in anul 1951 cand ea s-a maritat bunicul avea acel teren.Din cate mi-a povestit bunicul a primit terenul de la unchiul lui deci nu are nici un act.
Din cate am inteles acel teren a fost preluat de CAP dar cand s-a facut impartirea dupa revolutie persoana care era responsabila de asta nu a vrut sa i-l mai dea inapoi. Pe acel teren s-au facut niste rigole si terenul fiind in granita cu satul vecin ar fi trecut in patrimoniul satului vecin.Momentan acel teren(faneata) este cosit de un cioban care are stana in apropiere si care ii da bunicii la mica intelegere un miel.Toata lumea stie ca acel teren este al bunicii asa ca nimeni nu s-a "bagat peste".Putem deschide un proces de uzucapiune sau ce alta cale mai putem folosi pentru a recupera terenul.Bunica are 81 de ani si nu am vrea sa o plimbam prin tribunale dar daca nu se poate altfel.Avem si martori care pot declara ca ei au lucrat acel teren.
Cum este mai bine sa procedam?
Mergeti la primarie si verificati in registrul agricol 1959-1963 si evidenta cererilor de intrare in CAP daca terenul respectiv a fost predat cooperativei. Daca asa a fost, nu vreau sa va dezamagesc, insa faptul ca nu s-a cerut reconstituirea dreptului de proprietate in termenele prevazute de legile fondului funciar inchide cam orice posibilitate de recuperare a terenului (chiar si prin instanta, este mult prea tarziu). Daca, insa, terenul figureaza in 1959-1963 ca fiind in posesia bunicului si nu este inscris in evidentele CAP, ar mai fi o sansa: solicitarea emiterii TP catre prefect, in baza art. 27 alin.2 indice 1 din legea 18/1991.
(2.1) Proprietarii sau mostenitorii acestora care nu s-au inscris in cooperativa agricola de productie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate vor putea cere prefectului, prin comisiile de fond funciar, titluri de proprietate conform prezentei legi. Acestor categorii de proprietari si mostenitori le sunt aplicabile numai prevederile art. 64.

Totusi, chiar si aceasta ultima solutie nu este 100% sigura, intrucat am inteles ca unele prefecturi nu mai primesc astfel de cereri dupa 30.11.2005 (ultima zi de depunere a solicitarilor in baza legii 247/2005, care a prelungit termenul legii 18/1991).
Nu doresc sa fac morala nimanui, insa singura solutie viabila era solicitarea retrocedarii in termen, in baza legii 18/1991. Restul variantelor contin o rata de esec destul de ridicata, care depinde de multi factori: de atitudinea comisiilor locala si judeteana de fond funciar, de judecator, etc.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2011
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire drept legea 18/91 in baza registru 1951/1955 ? bukinst bukinst Comsia de aplicare a Legii 18/1991 a constituit dreptul de proprietate pentru un cetatean care nu figura in registrul agricol 1959/1963. La sesizare s/a facut ... (vezi toată discuția)
Actiune rectificare titlu proprietate danutelu danutelu Detin un titlu de proprietate pentru un teren si in registru agricol figurez cu o suprafata mai mare decat in titlu. Pot formula o actiune pentru rectificare ... (vezi toată discuția)
Titlul de propietar dupa legea 18 1991 cum este legal sa mi se eliberze un titlul de propietar cum am fost pus in posesie in anul 1991 in urma unei adeverinte prin care reiese ca am fost pusa in ... (vezi toată discuția)