Mergeti la primarie si verificati in registrul agricol 1959-1963 si evidenta cererilor de intrare in CAP daca terenul respectiv a fost predat cooperativei. Daca asa a fost, nu vreau sa va dezamagesc, insa faptul ca nu s-a cerut reconstituirea dreptului de proprietate in termenele prevazute de legile fondului funciar inchide cam orice posibilitate de recuperare a terenului (chiar si prin instanta, este mult prea tarziu). Daca, insa, terenul figureaza in 1959-1963 ca fiind in posesia bunicului si nu este inscris in evidentele CAP, ar mai fi o sansa: solicitarea emiterii TP catre prefect, in baza art. 27 alin.2 indice 1 din legea 18/1991.
(2.1) Proprietarii sau mostenitorii acestora care nu s-au inscris in cooperativa agricola de productie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate vor putea cere prefectului, prin comisiile de fond funciar, titluri de proprietate conform prezentei legi. Acestor categorii de proprietari si mostenitori le sunt aplicabile numai prevederile art. 64.
Totusi, chiar si aceasta ultima solutie nu este 100% sigura, intrucat am inteles ca unele prefecturi nu mai primesc astfel de cereri dupa 30.11.2005 (ultima zi de depunere a solicitarilor in baza legii 247/2005, care a prelungit termenul legii 18/1991).
Nu doresc sa fac morala nimanui, insa singura solutie viabila era solicitarea retrocedarii in termen, in baza legii 18/1991. Restul variantelor contin o rata de esec destul de ridicata, care depinde de multi factori: de atitudinea comisiilor locala si judeteana de fond funciar, de judecator, etc.