avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale calitatea de garant ipotecar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

calitatea de garant ipotecar

Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea:
In ce conditii o persoana juridica poate garanta cu un bun propriu un credit acordat unei persoane fizice sau unei alte persoane juridice?
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 11:00, 6 August 2008
In conditiile stabilite de fiecare banca in parte. Ei singuri isi fac normele de creditare.
Va trebui sa va adresati bancilor si sa faceti sondaj de opinie cu privire la aceasta problema.
Buna ziua!
Nu este vorba de norma interna a fiecarei banci.Am intrebat la patru banci si mi s-a spus ca o societate poate
avea calitatea de garant ipotecar pentru o persoan fizica in cazul in care aceasta activitate(nu stiu care?) este cuprinsa in obiectul de activitate.
Stimata doamna

Persoana juridica are capacitatea juridica data de actul sau constitutiv .Prin urmare orice act pe care il va semna trebuie raportat la actul constitutiv ,act care ii limiteaza activitatea strict la obiectul sau de activitate.Orice act incheiat de societate si care nu se regaseste in sfera de activitate a societatii va fi nul pentru lipsa unei conditii esentiale si anume capacitatea juridica .Este firesc ca bancile sa aiba reticente in acordarea unui imprumut garantat de catre o persoana fara capacitate juridica in domeniu.Cu stima!
Ca regula, nu se accepta garantarea unui imprumut acordat unei persoane fizice cu un bun apartinand unei persoane juridice. In situatia in care este garantat creditul acordat unei persoane juridice se poate accepta, in anumite conditii diferite de la o banca la alta, garantarea cu un bun apartinand altei persoae juridice.
Nu vad de ce, karmelika...
Daca societatea nu are ca obiect de activitate "garantarea diverselor credite ipotecare" nu poate garanta decat ce anume imprumuta ea...

In plus, scopul unei SC e de a face profit si nu de a da, gratis, diverse bunuri sau favoruri...
Astfel, este impotriva Codului Comercial ca o SC sa-si puna sub un anume risc un bun al sau doar... "din marinimia inimii" sale!
Ca sa nu mai spun ca daca ajunge la faliment administratorul poate raspunde...

Consider ca o SC nu poate incheia acte gratuite (comodate etc.) si nici sa garanteze asa, din bunatate... Nu conteaza ca e o pers. fiz sau una juridica... pentru ca acesta nu este un scop pentru care SC s-a constituit. Si chiar contravine scopului general pentru care se constituie SC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Se pot imprumuta intre ele? glo glo o societate comerciala poate imprumuta bani de la o alta societate comerciala? daca da .cum? multumesc (vezi toată discuția)
Imprumutul de bani intre firme kunder1 kunder1 Cm pot sa imprumut zilnic,din firma mea o alta firma, cu sume de pana la 5000 ron si apoi o data la 30-45 zile sa imi factureze un bun de o de o valoare ... (vezi toată discuția)
Acordarea de imprumuturi fara dobanda de catre un srl Alexandraaaa Alexandraaaa Problema mea sta in felul urmator: Un SRL acorda imprumuturi fara dobanda unor pers fizice si juridice, fara sa aiba in obiectul de activitate acordarea de ... (vezi toată discuția)