avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contestare paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contestare paternitate

In anul 2004 NDV este chemat in judecata pentru stabilire patenitate.Acesta neaga faptul ca ar fi tatal minorului,insa ulterior dupa administrarea probei cu martori depune la instanta declaratie notariala de recunoastere a minorului.Instanta constata ca el este tatal minorului si il obliga si la pensie de intretinere.La inceputul anului 2011 tatal afla ca in aceeasi perioada mama minorului a avut o relatie si cu alt barbat si ca acesta ar putea fi tatal real.In acest sens inainteaza o actiune in contestarea paternitatii pe baza faptului ca declaratia sa,data in fata notarului nu corespunde realitatii,altul fiind tatal minorului.Instanta invoca autoritatea de lucru judecat considerand ca filiatia fata de tata s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca si nu pe baza declaratiei notariale.Reclamantul arata ca filiatia a fost stabilita in momentul in care a dat declaratia in fata notarului iar instanta nu a luat decat act de aceasta recunoastere astfel ca nu opereaza autoritatea de lucru judecat. Ce parere aveti va fi admisa ori nu aceasta exceptie?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:57, 2 Iulie 2011
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata. (art 58 c. fam).

Textul nu distinge intre recunosterea extrajudiciara ("la notar") si cea facuta in cadrul unui proces de stabilire a paternitatii.
De aceea eu cred ca este admisibila contestarea recunoasterii si in cazul in care recunoasterea (necorespunzatoare adevarului) a fost facuta intr-o actiune de stabilire a paternitatii care s-a finalizat printr-o hotarare judecatoreasca pronuntata exclusiv pe baza recunoasterii. (In acest caz, instanta ia act de recunoastere, iar hotararea judecatoresca este si ea un ...inscris autentic)

Dar in speta spuneti ca au fost audiati si martori, deci am un dubiu ca instanta ar fi pronuntat hotararea EXCLUSIV pe baza recunoasterii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate, copil major karlsberg karlsberg Buna ziua, Va prezint cazul urmator: Copilul (25 ani) doreste sa fie recunoscut de tatal biologic care are o familie si 2 copii. Copilul nu a fost recunoscut ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un alt tata dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna ziua, Ma adresez si eu forumului dvs cu urmatoarea problema. Sunt un barbat in varsta de 32 ani nascut in afara casatoriei si recunoscut de un ... (vezi toată discuția)
Cum scot un tata din certificatul de nastere? elenaelena1 elenaelena1 Am o fetita de 4 ani de zile si vreau sa il scot pe tata din certificatul de nastere, nu este tatal biologic al fetitei si nu suntem nici casatoriti si numai ... (vezi toată discuția)