avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clarificari salariu si demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clarificari salariu si demisie

Buna ziua!
In prezent sunt in prenatal si in urma unor discutii cu cei de la firma am aflat ca nu sunt de acord sa imi acorde 1 an de concediu fara plata. As dori ca sotul sa intre in CCC si eu sa renunt la actualul serviciu din diferite motive. Cum trebuie sa procedez?
Sa imi dau demisia? Si daca da, aceasta cand trebuie depusa, dupa perioada de lauzie? In acest caz eu ar trebui sa mai efectuez si preavizul?
sau
Sa recurc la incetarea cim cu acordul partilor (sper sa nu gresesc formularea)? In acest caz, cand trebuie sa depun cererea la serviciu?
Care dintre cele doua variante ma avantajeaza sau la care dintre cele doua pot sa recurg?

Si o a doua problema...
Eu am salariul minimul pe economie. Din februarie am fost in concediu de risc maternal, iar de pe 26 mai sunt in prenatal. In luna mai am luat 359 lei, iar in luna iunie am luat 329 lei, cu toate ca eu am dus si medicalul cu riscul maternal si pe cel cu prenatalul? Care sa fie cauza? O greseala din partea lor sau asa trebuia sa iau banii?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:16, 3 Iulie 2011
1. Nu inteleg de ce sa renuntati dvs. la CCC pana la 2 ani. Asa puteti avea un venit iar perioada de CCC este stagiu de cotizare la pensie si sanatate.
2. Variante de incetare a CIM:
- Faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) cu o data la care picati de acord cu angajatorul. Cererea trebuie aprobata de angajator.
- Faceti notificarea de demisie dar trebuie sa respectati perioada de preaviz inscrisa in CIM. In perioada de preaviz trebuie sa mergeti la serviciu in program normal. Demisia nu se aproba de catre angajator, el ia la cunostinta de vointa dvs. si se conformeaza. Notificarea de demisie o puteti depune in prima zi dupa ce se termina concediul de maternitate.
- Pur si simplu lipsiti nemotivat de la serviciu si veti fi concediata disciplinar pentu aceasta.
3. Intrebati pe contabil cum s-au calculat indemnizatiile pentru concediul de risc maternal si pentru concediul de maternitate si daca nu este corect sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Concediul de risc maternal se plateste 75%, iar concediul de maternitate si lauzie 85%, dar eu pe luna iunie trebuia sa iau cel putin cat am luat pe luna mai, avand in vedere ca pe luna mai am avut si cateva zile de concediu de maternitate. Oricum, o sa merg la contabilitate pentru lamuriri suplimentare, dar am zis mai intai sa fiu cat de cat informata si eu...deci daca sunt nereguli trebuie sesizata Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate....

Multumesc mult pentru lamuriri!
Intrebati la contabilitate la ce se aplica procentele de 75% respectiv 85%. Poate la media veniturilor brute pe ultimele 6 luni? :">
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10. din OUG nr.158/2005.

Cuantumul indemnizatiei pentru concediul de risc maternal reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.din OUG nr.148/2005.:

Baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pentru concediu risc maternal redusa cu 25%? aylynk aylynk La 1 Septembrie voi intra in concediu de risc maternal si apoi in concediu prenatal. Din discutia cu contabila a reiesit ca imi va opri 25% si din concediul ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul de risc maternal, concediul de maternitate si pentru ccc? MonicaOlariu MonicaOlariu Buna Ziua! Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza plata pentru concediul de risc maternal, pentru concediul de maternitate si pentru cel de ingrijire copil ... (vezi toată discuția)
Care este durata prenatalului? Marin Mihai Marin Mihai Buna seara. Vreau sa stiu si eu cu cat timp inainte de nastere se poate intra in prenatal si care este diferenta financiara intre concediul medical ... (vezi toată discuția)