avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament incert
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament incert

Va rog sa-mi dati un sfat pentru situatia urmatoare:
In urma decesului unei matusi, raman 7 mostenitori ai acesteia (printre care ma numar si eu), in calitate de nepoti (fratii si surorile decedatei fiind si ei morti). Matusa, care, la fel ca majoritatea nepotilor, a trait in alt oras decat cel unde locuiesc eu, a avut un apartament in acel oras, probabil si alte bunuri mobile, despre care o nepoata afirma (telefonic) ca i-au fost lasate ei, in totalitate, printr-un testament. Nepoata amana insa sa-mi trimita o copie a documentului, desi au trecut 5 luni de la moartea matusii, motiv pt. care pot sa ma indoiesc de existenta sau valabilitatea lui.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-se mai deschide succesiune in cazul existentei unui testament?
-daca nu, cum pot verifica existenta acestuia?
-daca da, numai nepoata respectiva poate deschide succesiunea? (ea avand acces la toate actele: certificat deces matusa, acte casa, eventualul testament etc. si la bunurile ramase).
-daca nepoata in cauza nu deschide succesiunea, ce solutii am?
-care e termenul limita pt. deschiderea succesiunii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lescu , utilizator 18:37, 1 August 2008
Succesiunile se deschid prin moarte si trebuie sa acceptati mostenirea in termen de 6 luni de la acest eveniment... dezbaterea succesiunii e total altceva.
Dar chiar asta era problema! Ce succesiune sa accept daca ea nu se deschide? Stiu ca aceasta ar trebui sa aiba loc in termen de 6 luni dupa deces. Dar, inca o data: daca verisoara care poseda toate actele necesare deschiderii succesiunii (deci inclusiv certificatul de deces al matusii si actele casei etc.) nu vrea sa deschida succesiunea, eu ce pot sa fac? Sa o deschid eu? Unde? Aici, in Bucuresti? Acolo, in Bacau? Si, din nou, pe baza caror acte?
Ce se intampla daca nu se deschide succesiunea in termen de 6 luni?
Sper sa ma ajutati in continuare cu raspunsuri, inclusiv la intrebarile din mesajele precedente. Inca o data, multumesc.
Dupa cum v-am mai spus "succesiunile se deschid prin moarte"... dezbaterea mostenirii e altceva... nu mai confundati termenii... succesiunea este deja deschisa si o puteti accepta sau nu printr-o declaratie notariala in termen de 6 luni, urmand abia apoi dupa aceasta acceptare dezbaterea mostenirii de care tot vorbiti... nu cred sa va trebuiasca acte ptr. aceasta declaratie (notarul va va spune daca e nevoie de ceva)... deocamdata e important sa nu pierdeti termenul de acceptare ca pentru dezbatere este timp...
Bun, acum am inteles. Multumesc. Nu eram familiarizata cu termenii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament gion gion As avea nevoie de o clarificare. Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii ioana.alexandra ioana.alexandra Este adevarat ca termenul pt. deschiderea succesiunii este de 3 ani? Parintii au decedat in urma cu 2 ani. Fratele meu nu vrea sa deschida succesiunea.Ce se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea speta. mama mea a mostenit pe verioasa ... Alexandrustephanescu Alexandrustephanescu Buna ziua, am urmatoarea speta. Mama mea a mostenit pe verioasa sa primara in calitate de unic mostenitor legal (eu fiind mostenitor testamentar ... (vezi toată discuția)