avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept.

Buna ziua,

Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o precizare la actiune prin care sa adaug si articolul respectiv pe care nu l-am invocat initial?

Daca da/sau nu, va rog sa imi indicati si sursa, eu unul am tot cautat prin tratate dar nu am gasit, inca, nimic.

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:05, 18 Septembrie 2008
art.132 CPC
am uitat sa precizez: evident am trecut de prima zi de infatisare, deci, din pacate, art. 132 C.P.C. nu se mai poate aplica
Daca din motivarea in fapt a cererii reconventionale rezulta temeiul de drept pe care va sprijiniti apararea, eu nu consider ca este o modificare ci mai degraba o eroare materiala si atunci va puteti prevala de alin.2 pct.1 din art.132 C.pr.civ. Asa cred!
In doctrina se arata ca reclamantul nu este obligat să indice textul de lege, fiind suficient să menţioneze că cererea şi-o întemeiază , de exemplu, pe contractul de vânzare-cumpărare sau pe succesiunea legală ori pe uzucapiune, deoarece încadrarea în text este obligaţia judecătorului. De asemenea, in cazul unor îndoieli privind temeiul juridic al cererii, instanţa poate pune această problemă în discuţia părţilor .
Temeiul juridic invocat de reclamant nu leagă instanţa aceasta fiind în drept, în exerciţiul rolului ei activ, să dea acţiunii calificarea juridică exactă, alta decât aceea dată de reclamant prin cererea sa de chemare în judecată. De altfel, nu este nulă acţiunea în care temeiul juridic a fost greşit indicat, dacă cererea de chemare în judecată este suficient de motivată în fapt şi îngăduie astfel instanţei o calificare legală exactă.

Reclamantul nu este obligat sa motiveze cererea in drept, incadrarea juridica fiind rolul instantei.

Alte discuții în legătură

Motivarea in drept peraspera peraspera Nu am gasit rubrica potrivita, asa ca, va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu- cand te reprezinti singur, neavand studii juridice, sa faci motivarea in ... (vezi toată discuția)
Cererea nu a fost motivata in drept lili5 lili5 cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ? "actiunea nu a fost motivata in drept"? (vezi toată discuția)
Ajutor........va rog .......judecata in prima instanta socrate111 socrate111 Buna seara .Am rugamintea sa ma lamureasca cineva avizat ,in privinta ridicarii unor serii de exceptii de procedura dar si de fond ,la termenul fixat la ... (vezi toată discuția)