Nu, nu va revine aceasta obligatie, intrucat, asa cum ati spus, instanta va sti carui articol din lege va incadra faptele descrise de dvs. in cererea de chemare in judecata. Nu este vorba ca ar fi o jignire la adresa instantei, daca puteti face de una singura motivarea, este in regula , nimeni nu va va sanctiona, asa cum si daca veti face o incadrare incorecta, instanta va face modificarile de rigoare.
Dupa parerea mea aveti aceasta obligatie, dar daca obiectul actiunii este de pida un divort nu prea conteaza.
avocat Claudiu Lascoschi
Cerere ade chemare in judecata trebuie sa cuprinda motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază.
Motivele de fapt sunt împrejurările de fapt care l-au determinat pe reclamant să solicite concursul instanţei, iar motivele de drept reprezintă temeiul juridic. Aşadar, motivele de fapt şi de drept constituie cauza cererii de chemare în judecată, adică situaţia de fapt calificată juridic. Însă reclamantul nu este obligat să indice textul de lege pe care se întemeiază, fiind suficient să menţioneze că cererea şi-o întemeiază , de exemplu, pe contractul de vânzare-cumpărare sau pe succesiunea legală ori pe uzucapiune, deoarece încadrarea în text este obligaţia judecătorului
Totusi art 112 alin 1 pct 4 C. pr. civ. prevede in sensul aratat de mine.
Calificarea juridica a cererii deduse judecatii trebuie facuta de judecator pentru a clarifica situatia de fapt si de drept.
Incadrarea juridica poate fi facuta bde parte in mod gresit iar instanta sa incerce calificarea corecta din punct de vedere juridic, asa cum este in conformitate cu legea.
avocat Claudiu Lascoschi
Evrika!? Da, intr-o incheiere, sau intr-o decizie, am sa verific, a aparut mentiunea scrisa ca nu am motivat in drept.
Altceva...
Instanta nu a luat in consideratie remarca mea privitoare la expertiza extrajudiciare... La apararea av. partii adverse cum ca exista si expertiza am indraznit sa spun ceea ce nu dorea nimeni sa auda: "Din cate stiu, am spus, expertiza extrajudiciara trebuie sa fie aprobata de ambele parti", dar, cu zambetul pe buze,fara comentarii, am inteles ca nici nu ajunge, nici nu prisoseste.