avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Motivarea in drept
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Motivarea in drept

Nu am gasit rubrica potrivita, asa ca, va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu- cand te reprezinti singur, neavand studii juridice, sa faci motivarea in drept. Nu ar fi imposibil, dar, personal consider ca ar fi o jignire la adresa instantei, care are maximum de competenta (macar teoretic) si stie carui articol se subscrie fapta, etc... Intrebarea se subscrie problemelor generale.
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 13:26, 5 Iunie 2009
Nu, nu va revine aceasta obligatie, intrucat, asa cum ati spus, instanta va sti carui articol din lege va incadra faptele descrise de dvs. in cererea de chemare in judecata. Nu este vorba ca ar fi o jignire la adresa instantei, daca puteti face de una singura motivarea, este in regula , nimeni nu va va sanctiona, asa cum si daca veti face o incadrare incorecta, instanta va face modificarile de rigoare.
Dupa parerea mea aveti aceasta obligatie, dar daca obiectul actiunii este de pida un divort nu prea conteaza.

avocat Claudiu Lascoschi
Cerere ade chemare in judecata trebuie sa cuprinda motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază.
Motivele de fapt sunt împrejurările de fapt care l-au determinat pe reclamant să solicite concursul instanţei, iar motivele de drept reprezintă temeiul juridic. Aşadar, motivele de fapt şi de drept constituie cauza cererii de chemare în judecată, adică situaţia de fapt calificată juridic. Însă reclamantul nu este obligat să indice textul de lege pe care se întemeiază, fiind suficient să menţioneze că cererea şi-o întemeiază , de exemplu, pe contractul de vânzare-cumpărare sau pe succesiunea legală ori pe uzucapiune, deoarece încadrarea în text este obligaţia judecătorului
Totusi art 112 alin 1 pct 4 C. pr. civ. prevede in sensul aratat de mine.
Calificarea juridica a cererii deduse judecatii trebuie facuta de judecator pentru a clarifica situatia de fapt si de drept.
Incadrarea juridica poate fi facuta bde parte in mod gresit iar instanta sa incerce calificarea corecta din punct de vedere juridic, asa cum este in conformitate cu legea.

avocat Claudiu Lascoschi
Evrika!? Da, intr-o incheiere, sau intr-o decizie, am sa verific, a aparut mentiunea scrisa ca nu am motivat in drept.
Altceva...
Instanta nu a luat in consideratie remarca mea privitoare la expertiza extrajudiciare... La apararea av. partii adverse cum ca exista si expertiza am indraznit sa spun ceea ce nu dorea nimeni sa auda: "Din cate stiu, am spus, expertiza extrajudiciara trebuie sa fie aprobata de ambele parti", dar, cu zambetul pe buze,fara comentarii, am inteles ca nici nu ajunge, nici nu prisoseste.

Alte discuții în legătură

Indicare greºita (incompleta) a temeiului de drept. ContSters46797 ContSters46797 Buna ziua, Daca intr-o cerere reconventionala nu am indicat, in drept, toate articolele pe care imi sprijineam afirmatiile in fapt, se mai poate face o ... (vezi toată discuția)
Ajutor........va rog .......judecata in prima instanta socrate111 socrate111 Buna seara .Am rugamintea sa ma lamureasca cineva avizat ,in privinta ridicarii unor serii de exceptii de procedura dar si de fond ,la termenul fixat la ... (vezi toată discuția)
Test adn alina27 alina27 doresc sa fac un test de paterniate.de la IML mi-au zis ca pot sa fac un test,se numeste HLA si costa mai putin.ma intereseaza daca este recunoscut in ... (vezi toată discuția)