certificatul medico-legal este intocmit dupa prima operatie dupa aceea am mai suferit alte trei interventii chirurgicale ce pot face in cazul in care nu am depus o plangere la politie pentru ca eu eram in spital iar sotul meu nu a vrut sa depuna plangere pentru mine,eu doresc sa inaintez un proces acum dupa un an pentru ca am fost sfatuita sa termin cu operatiile apoi sa inaintez un proces
Dupa cum s-a explicat si anterior, nu trebuie confundanta institutia "plangerii prealabile", cu cea a "plangerii".
Dat fiind faptul ca din ce ati descris,fapta respectivei persoane se incadreaza in prevederile art. 184 alin. (2) C. pen, nu este necesara o plangere prealabila; actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Timpul prezinta relevanta doar in privinta "PRESCRIPTIEI RASPUNDERII PENALE". Tinand cont de limitele de pedeapsa pentru infractiunea de la art 184 alin. (2) C. pen, termenul de prescriptie a raspunderii se va implini dupa 5 ani de la savarsirea faptei [art. 122, alin. 1, lit. a) ].
Am fost la politie si mi-au spus ca plangerea trebuia depusa in termen de 60 de zile de cand cunosc numele autorului.... deci chiar nu stiu acum ce sa fac sa mint ca nu am stiut pana acum cine a fost????:-/
In anumite situatii chiar politistii dezinformeaza partea vatamata.
in situatia de fatza , nu e necesara acea plangere prealabila, care trebuie introdusa dupa cum ai zis si dansii, in termen de 2 luni de la data cand dvs ati cunoscut sau ati fi putut cunoaste pe faptuitor
depuneti o plangere simpla, in care dvs aduceti la cunostintza organelor judiciare faptul ca ati fost vatamata printr-o infractiune.
angajati-va un aparator pentru a avea mai multa credibilitate in fatza organelor judiciare.
Unde anume se precizeaza in codul de procedura penala termenul depunerii unei plangeri???
ART. 221
Modurile de sesizare
Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune.
Când, potrivit legii, punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă ori la sesizarea sau cu autorizarea organului prevăzut de lege, urmărirea penală nu poate începe în lipsa acestora.
ste termen pentru a depune plangerea de ce nu scrie si in codul de urmarire penala acest lucru .
ART. 222
Plângerea
Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare
ce i s-a cauzat prin infracţiune.
Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.
Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
ART. 275
Dreptul de a face plângere
Orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime