avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Sunt mama unui copil nascut dintr-un concubinaj cu un cetatean francez.Mentionez ca tatal si-a recunoscut acest copil nascut in Franta.M-ar interesa;
1.Care este calea legala de obtinere a pensiei alimentare?
2.As putea sa solicit acest drept de aici din Romania?
3.Ce acte imi sunt necesare si cum as putea sa procedez ca sa nu fiu obligata sa ma deplasez in Franta?
4.Este necesara angajarea unui avocat?
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 18:28, 4 Iulie 2011
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Actiune incredintare minor si stabilire pensie in favoarea minorului.
2.Potrivit art.8 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului, din 27 noiembrie 2003, privind competenta, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintesti
(1) Instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente in materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita in acest stat membru la momentul la care instanta este sesizata.
(2) Alineatul (1) se aplica sub rezerva dispozitiilor articolelor 9, 10 si 12.
www.avocatnet.ro/content/art...
3.Certificat de nastere minor.
Daca tatal este angajat cu forme legale, este necesar sa indicati instantei de judecata angajatorul si sediul acestuia, pentru ca prin intermediul acesteia sa fie comunicate cuantumul veniturilor realizate.
4. Da.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru raspunsul acordat.
As vrea sa stiu , in ce conditii tatal ar putea obtine copilul, deoarece ma ameninta tot timpul ca imi va lua copilul, sub pretextul faptului ca nu vrea sa fie dat in judecata pentru stabilirea unei pensii alimentare.Aceasta, deoarece mi-a propus pe cale amiabila o suma , dar fara semnarea unui act legal care sa o consfinteasca,aceasta situatie fiind incerta pentru copil. Veniturile lui de medic specialist, nu i le cunosc , iar el nu accepta nici un act de recunoastere a pensiei.
Cum ma invatati sa procedez? Cum e mai bine?
Cu mii de multumiri
Daca aveti domiciliul sau resedinta obisnuita in Romania, competenta , in vederea solutionarii unui diferend care are ca obiect incredintarea unui copil minor , cat si pentru stabilirea pensiei de intretinere, este de judecatoria in a carei raza teritoriala aveti dumneavoastra domiciliul , in calitate de reclamant.

Informatiile privind veniturile obtinute de catre tatal cu domiciliul in strainatate pot fi obtinute prin intermediul instantei de judecata, prin comisie rogatorie internationala.

Orice inscris care atesta venitul realizat va fi avut in vedere pentru a fi stabilita aceasta obligatie de intretinere, in lipsa acestuia , instanta de judecata se va raporta la salariul minim pe economia nationala (facand dovada ca fostul concubin presteaza o activitate remunerata in Franta, pensia va putea fi calculata in functie de salariul minim pe economie din Franta).

Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, atacabila cu recurs , in termen de 15 zile de la comunicare.

In afara de posibilitatea sesizarii instantei de judecata, puteti uza de varianta de a sesiza Ministerul Justitiei , care va analiza cererea dumneavoastra , insotita de documente justificative, legalizate, iar demersurile pentru a fixa obligatia legala de intretinere vor fi facute in statul unde se afla tatal copilului.

Succes.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mii de multumiri, mi-ati fost de un real folos!
La încredintarea copilului minor unuia din parinti, instanta va tine seama exclusiv de interesul copilului, (art. 2, 5 alin.2 din Legea 272/2004), determinat atât de conditiile materiale pe care le ofera parintii cât si de comportarea lor fata de copil, de vârsta copilului si de atasamentul lui fata de fiecare dintre parinti.
În cazul în care parintii sunt despartiti în fapt, se va tine seama de comportarea avuta fata de copil, atât înainte de despartirea în fapt, cât si ulterior acesteia.
În ceea ce priveste întelesul notiunii de interes al copilului, se va avea în vedere prevederea legala în baza careia parintii sunt obligati sa-l creasca, îngrijind de sanatatea si dezvoltarea sa fizica, morala si intelectuala, potrivit cu însusirile sale ( art.101 cod familiei).
In privinta certificatului de nastere al minorului, daca acesta este nascut in Franta, este necesara transcrierea acestuia in Romania.
Detalii aici:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile unui copil cu tata francez si mama romanca lacrimidedor lacrimidedor Mama romanca a convietuit cu tatal copilului in Franta, rezultand un copil nascut in Franta. Pe certificatul de nastere a copilului figureaza numele tatalui ... (vezi toată discuția)
Regulamentul (ce) 2201/2003. competenta teritoriala. exercitarea autoritatii parintesti, etc. DanyD DanyD In urma unei relatii de concubinaj dintre doua persoane de nationalitate romana - dar care la acel moment locuiau si munceau in Italia -, a rezultat un copil, ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor, stabilire domiciliu Soffia Soffia Buna ziua, Avem tata+mama=copil, parintii sunt necasatoriti, ambii sunt romani, copilul s-a nascut in Spania si lasat tatalui sa-l creasca. Mama nu este ... (vezi toată discuția)