avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile unui copil cu tata francez si mama romanca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile unui copil cu tata francez si mama romanca

Mama romanca a convietuit cu tatal copilului in Franta, rezultand un copil nascut in Franta. Pe certificatul de nastere a copilului figureaza numele tatalui francez.
Acum mama si copilul sunt in Romania, fara posibilitati de intretinere.

1.Doresc sa stiu daca mama si copilul pot calatori din Romania in Franta fara acordul tatalui (specific ca parintii copilului nu sunt casatoriti).
2.Daca tatal nu-si onoreaza obligatiile de intretinere a copilului, cum se poate obtine pensia alimentara?
Aveti nevoie de o declaratie notariala din partea celuilalt parinte prin care acesta sa-si dea acordul ca minorul sa poata calatori. In cazul in care nu obtineti aceasta procura , singura solutie este de a introduce o actiune de incredintarea minorului dar problema care se ridica este aceea ca trebuie sa va judecati in Franta . In cadrul aceluiasi proces puteti sa cereti si plata pensiei de intretinere.
De ce sa se judece in Franta?

"Normele de competenţă stabilite de prezentul regulament (2201/2003) în materia răspunderii părinteşti sunt concepute în funcţie de interesul superior al copilului şi, în special, de criteriul proximităţii".

art 8 - Instanţele unui stat membru sunt competente în materia răspunderii părinteşti privind un copil care are reşedinţa obişnuită în acest stat membru la momentul la care instanţa este sesizată.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
romascanu, moderator
lacrimidedor a scris:

Mama romanca a convietuit cu tatal copilului in Franta, rezultand un copil nascut in Franta. Pe certificatul de nastere a copilului figureaza numele tatalui francez.
Acum mama si copilul sunt in Romania, fara posibilitati de intretinere.

1.Doresc sa stiu daca mama si copilul pot calatori din Romania in Franta fara acordul tatalui (specific ca parintii copilului nu sunt casatoriti).
2.Daca tatal nu-si onoreaza obligatiile de intretinere a copilului, cum se poate obtine pensia alimentara?



Fara acordul tatalui , exprimat intr-o procura speciala, care sa cuprinda durata calatoriei pe care o veti face , cat si locatia unde veti sta , nu veti putea parasi tara.

Pentru a solutiona aceasta problema , puteti sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala domicileaza paratul , in vederea incredintarii copilului minor spre crestere si educare dumneavoastra, cat si pentru stabilirea pensiei de intretinere, drept al copilului , care nu poate fi nesocotit.

Asadar, odata ce exista aceasta hotarare judecatoreasca , definitiva si irevocabila, veti putea parasi tara fara a ii cere fostui concubin sa-si exprime acordul de vointa in acest sens .

De la data comunicarii curge un termen de 15 zile , in care poate fi exercitata calea de atac. In caz ca hotararea nu este supusa controlului judiciar , aceasta este definitiva si irevocabila, prin neapelare.

In ceea ce priveste pensia de intretinere , aceasta este datorata copilului minor de la data introducerii actiunii (daca nu a existat suport material pana la momentul sesizarii instantei de judecata ) sau de la data pronuntariii ( in caz ca obligatia legala de intretinere a fost indeplinita de catre persoana careia ii incumba ).

Minorul are acest drept pana la implinirea varstei de 18 ani , sau pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca studieaza.

Pentru a fi raportata in functie de venit, va sunt necesare adeverinte eliberate fie de catre societatea unde presteaza tatal copilului o activitate remunerata , sau de catre alte institutii ( inscrisuri trebuie sa atesta ca este obtinut un venit din munca ).

Totodata, in caz ca tatal munceste in strainatate , pensia poate fi stabilita in functie de salariul minim pe economie din tara respectiva, desigur , justificand un venit realizat .


Altminteri, instanta de judecata va aprecia ca pensia de intretinere trebuie sa fie stabilita in functie de salariul minim pe economie.

In caz de neplata , poate fi sesizata politia , sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie . Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Se poate proceda si la executarea silita.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lacrimidedor lacrimidedor Sunt mama unui copil nascut dintr-un concubinaj cu un cetatean francez.Mentionez ca tatal si-a recunoscut acest copil nascut in Franta.M-ar interesa; 1.Care ... (vezi toată discuția)
Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Procura pentru scoaterea copilului din tara Bbianca Bbianca Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care sunt divortata,am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila asupra coilului,adica mi-a fost ... (vezi toată discuția)