avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PROCURA PENTRU SCOATEREA COPILULUI DIN TARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PROCURA PENTRU SCOATEREA COPILULUI DIN TARA

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care sunt divortata,am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila asupra coilului,adica mi-a fost incredintat mie, mai am nevoie de procura din partea tatalui pentru parasirea tarii ?
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 22:53, 12 Noiembrie 2009
Da, chiar daca sunteti divortati si copilul v-a fost incredintat, nu doar daca parintele a fost decazut din drepturile parintesti.
Buna ziua.Nu mai este necesara procura pt.tarile din U.E unde nu este nevoie de viza.
Daca aveti trecut copilu minor pe pasaportul dvs.la granita trebuie sa aveti hotararea de divort in original si copie sau pentru siguranta o copie legalizata la un notar public.
iar daca copilul are C.I sa il aiba asupra lui la vama .

Conform art.2 alin.2 din Leg.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romanii minorii pot calatorii numai insotiti de parinti sau de reprezentantul legal acesta reprezentand persoana desemnata,potrivit legii,sa exercite drepturi si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
ACORDUL PARINTILOR pentru COPIII MINORI
Cetatenii români cu varsta sub 18 ani nu pot calatori în strainatate neinsotiti. Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc una din urmatoarele conditii:
 sunt însotiti de ambii parinti;
 sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:
- declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei.
- certificatul de deces al celuilalt parinte
- hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de încredintare a copilului
 sunt însotiti de un adult aflat în posesia certificatului personal de cazier judiciar si a declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.
Cu respect,Alexa...
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
ALEXANDRA TAN , Consilier juridic
Nu mai aveti nevoie de procura doar daca nu afectati dreptul de vizita al tatalui stabilit prin hotararea judecatoreasca.Daca nu exista asa ceva, nu aveti nevoie de procura.
Banuiesc ca scoateti copilul din tara in scop turistic.....daca intentionati sa va mutati domiciliul in alta tara,atunci tatal va trebui informat despre acest demers.Altfell ii incalcati drepturile de a avea acces la copil.
daca calatoriti in statele din UE nu aveti nevoie de acordul tatalui minorului, in acest sens .
doar daca intentionati sa va mutati in alt stat , iar tatal minorului a solicitat in instanta stabilirea unui progam de vizitare si i s-a acordat acest drept , va trebui sa-l informati asupra intentiei de schimbare a domiciliului.
Multumesc pentru raspunsuri.
Mentionez ca vreau sa ma stabilesc in SUA.Tatal copilului este informat in acest sens.Imi trebuie un document oficial din partea lui , in sensul ca este de acord?

Alte discuții în legătură

Acte pentru calatorie in strainatate a unui minor maryglesnea maryglesnea Buna ziua! Va rog sa binevoiti sa ma ajutati cu informatii referitoare la iesirea din tara pentru un minor. Am o fetita de 15 ani si am divortat de tatal ei ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
Iesire cu minor din tara- acte necesare lecsi22 lecsi22 am un copil de 3 ani nu sunt casatorita dar copilul poarta numele tatalui si al meu intrebarea este pot sa plec din tara fara o procura de la el sau am ... (vezi toată discuția)