avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... evacuare fost sot -AJUTOR
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

evacuare fost sot -AJUTOR

Fostul sot a parasit domiciliul in sept 2010, solicitand sotiei sa-i dea bani de chirie ca sa o lase in pace. Sotul este violent. Terorizeaza copilul.Aceasta ii da o suma considerabila de bani.
Divort pronuntat in ian 2011
Minor incredintat sotiei.
Minorul si sotia au ramas sa locuiasca in imobilul (unde fostii soti sunt coproprietari)
Acum se judeca partajul (poate dura ani de zile).
Tot acum fostul sot isi terorizeaza fosta sotie si o a ameninta ca daca nu primeste bani, vine peste ea cu tot cu amanta lui. Este incredibil. Vine noaptea la usa, bate cu pumnii si picioare in usa. Vrea sa sparga usa. Spune ca va apela la politie, si o sa intre in casa. Copilul este speriat.
Exista martori care stiu ca este violent, fosta sotie are certificat medico-legal scos. Are dosar penal la parchet in urma sesizarii fostei sotii pt. violenta.
Ce trebuie facut? Care sunt pasii de urmat pentru a i se putea face evacuarea?

Multumesc frumos

Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 09:02, 8 Iulie 2011
Proprietatea comuna a sotilor inceteaza prin iesirea din indiviziune in cadrul procesului de partaj.
Pana atunci ambii soti sunt proprietari.
Aveti la indemana fie urgentarea partajului fie prezentarea la un mediator si incheierea unui acord de mediere prin care stabiliti caruia dintre soti va ramane apartamentul si care va plati o sulta celuilalt.
In ambele variante va trebui sa va adresati instantei.
incercati pe cale amiabila prin procedura medierii, luati legatura cu un mediator

Medierea în cazul unui litigiu civil pe rolul instanţelor de judecată

Art. 61. - (1) În cazul în care conflictul a fost dedus judecăţii, soluţionarea acestuia prin mediere
poate avea loc din iniţiativa părţilor ori la recomandarea instanţei, acceptată de părţi, cu privire la
drepturi asupra cărora părţile pot dispune potrivit legii. Medierea poate avea ca obiect soluţionarea în tot sau în parte a litigiului.
(2) La închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat, în toate cazurile, să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere.

Art. 62. - (1) Pentru desfăşurarea procedurii de mediere, judecarea cauzelor civile de către instanţele judecătoreşti sau arbitrale va fi suspendată la cererea părţilor, în condiţiile prevăzute de art. 242 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă.
(2) Cursul termenului perimării este suspendat pe durata desfăşurării procedurii de mediere, dar nu mai mult de 3 luni de la data semnării contractului de mediere.
(3) Cererea de repunere pe rol este scutită de taxa judiciară de timbru.

Art. 63. - (1) În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţa va pronunţa, la cererea părţilor, o hotărâre, potrivit dispoziţiilor art. 271 din Codul de procedură civilă.
(2) Odată cu pronunţarea hotărârii, instanţa va dispune, la cererea părţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru investirea acesteia.
(3) Hotărârea de expedient pronunţată conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii speciale privind medierea unor conflicte
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii speciale privind conflictele de familie
Art. 64. - (1) Pot fi rezolvate prin mediere neinţelegerile dintre soţi privind continuarea casătoriei, exerciţiul drepturilor părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuţia părinţilor la intreţinerea copiilor, precum şi orice alte neînţelegeri care apar în raporturile dintre soţi cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(2) Înţelegerea soţilor cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului se depune de către părţi la instanţa competentă să pronunţe divorţul.

Art. 65. - Mediatorul va veghea ca rezultatul medierii să nu contravină interesului superior al
copilului, va incuraja părinţii să se concentreze în primul rând asupra nevoilor copilului, iar asumarea responsabilităţii părinteşti, separaţia în fapt sau divorţul să nu impieteze asupra creşterii şi dezvoltării acestuia.
Cred ca n-ati inteles ce am vrut sa spun. Partajul e destul de delicat. Nu se poate termina prin intelegere. Sunt niste pretentii foarte mari ale fostului sot.

Eu intrebam despre pasii care trebuie urmati pt a se putea face evacuarea fostului sot.

Cu respect
Puteti solicita, pe calea unei ordonante presedintiale - art. 581 Cod procedura civila - evacuarea fostului sot pana la pronuntare hotararii de partaj. Evacuarea va fi provizorie.
nu are pe cine evacua, ca sotul nu locuieste acolo. tot ce poate sa faca , e sa sune la politie de cate ori vine la usa si face scandal.
mai important e sa nu ii permita accesul in locuinta sub nicio forma si sa nu cedeze niciunei presiuni. nu are nimeni cum s-o oblige sa-l primeasca.
daca sotul ce a parasit de bunavoie locuinta in 2010 doreste, se adreseaza jud cu o cerere de reintegrare in spatiu si sunt convinsa avand in vedere cazul, ca n-o sa primeasca si instanta il va trimite sa stea unde a stat si pana acum

Alte discuții în legătură

Evacuare in urma divortului ToaderDaniela ToaderDaniela Sunt proprietara unui apartament dobandit inaiantea casatoriei.In urma divortului cu hotatare definitiva si a partajului si a evacuarii in curs,nu gasesc o ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere apartament bun comun dupa divort andikiss andikiss Am divorţat de 8 ani ,iar după divorţ am plecat să locuiesc în chirie, lăsând-o pe fosta soţie cu cei doi copii minori să locuiască în continuare ... (vezi toată discuția)
Succesiune titanul titanul Buna. Am un prieten care locuieste impreuna cu parinti. In urma decesului mamei sale, continuand sa locuiasca cu tata-l vitreg, ne fiind de acord la partaj ... (vezi toată discuția)