Va rog mult, astept un sfat.
Sunt in prezent divortata de 5 ani, dintr-o casnicie de 13 ani+ 5 ani concubinaj, in urma carei casnicii avem 2 copii. Unul de 17 ani, si unul de 13 ani. Am dobandit in cursul acestei casnicii o garsoniera.
Dupa divort am continuat sa conlocuim, si am cumparat un alt apartament cu 2 camere, care a fost inregistrat doar pe numele lui.
Anul trecut in iulie m-a dat afara din casa, impreuna cu copiii. Am depus plangere la judecatorie pentru ca nu a vrut sa imi dea pensie alimentara pentru copii. Fostul meu sot a venit, si am facut o intelegere verbala ca imi va da apartamentul daca eu imi retrag plangerea si declar ca nu am pretentii pentru pensie alimentara retroactiva. Am dat declaratia. Nu am facut demersul legal pentru schimbarea de proprietate.
Nu figurez ca proprietar, dar in baza intelegerii verbale am gasit chiriasi pentru apartament. Eu nu am servici, nu primeam pensie, si trebuia sa intretin copii. M-am adresat si asistentei sociale, dar m-au anuntat ca nu am drepturi vis-a-vis de ei.
Timp de 2 luni am beneficiat de chiria de pe apartament, dupa care fostul meu sot a cerut chiriasilor sa ii plateasca lui chiria, sau sa evacueze apartamentul. Acestia au plecat. Fostul meu sot a vandut apartamentul, probabil a pus banii in banca, pe noi lasandu-ne fara nici un fel de venit.
M-am adresat politiei pentru a obtine pensia alimentara pe anul trecut. Suma stabilita, tinand cont ca am primit chiria pe 2 luni si ca mi-am retras plangerea a fost de 2 milioane lei vechi. Fostul meu sot este somer.
Sentinta de divort specifica pensia ca fiind 25% din salariul minim pe economie, adica 1 500 000 lei vechi. Aparamentul de 2 camere l-a vandut, si mie si copiilor nu ne-a revenit nimic. In garsoniera cu el nu se poate locui, deoarece este foarte violent, si nu sunt conditii pentru cresterea copiilor -- nu exista gaz si curent. Copii pe moment stau la sora mea, iar eu stau la mama, deoarece nu avem unde sta. Fostul meu Sot m-a anuntat ca nu imi va da mai mult de 500 000 lei vechi ca pensie alimentara, deoarece sustine ca nu dispune de mai mult.
Caror autoritati ne putem adresa pentru a intra in drepturi? Copii au nevoie de o casa ca sa poate merge la scoala. Ce prevede codul familiei in acest sens? CE drepturi am avea -- eu nu cunosc ce s-ar putea face, mai ales ca nu dispun de bani pentru a putea intenta un partaj.
Va multumesc anticipat!