buna ziua..o intrebare va rog..In data de 08.08.2007 s-a incheiat un contract de promisiune de vanzare-cumparare,intre F.V. in calitate de promitenta vanzatoare si V.A.si M.V si F.I.promitenti cumparatori(fara alti marori)Acestei coventii i s-a dat data certa prin incheiere in data de 7.11.2007 a unui birou a unui notar public,actul ducandu-se de una dintre parti..Conform intelegerii,urma ca partile sa se prezinte ulterior la notarul public pentru incheierea contractului de vanzare cumparare in forma autentica pana la data de 15.11.2007.Acest lucru nu a mai fost facut,iar in data de 5.01.2008 a decedatF.V.,.F.I.fiind singurul fiu a facut succesiunea dupa F.V.Apoi F.I. a decedat neterminand succesiunea.Noi,mostenitorii lui F.I.am deschis succesiunea dupa F.I redeschizand totodata si dupa F.V.Notarul public care a facut succesiunea a zis ca acea intelegere nu e valabila si a facut succesiunea si ne-a desemnat mostenitori de drept.X-( Acum in 2011 V.A. si M.V.ne dau in judecata pe noi,mostenitori ai F.I. cum ca instanta sa dea o hotarare de autentificare a conventiei. Intrebarea mea este data acea conventie mai e valabila nu a mai finalizat-o nimeni la notar,a decedat si s-a facut succesiunea? Acum avem sanse de castig in cauza? si noi mostenitorii cum putem anula acea conventie ca nu mai intelegem nimica...ca nu mai stim mostenirea este legala sau nu?:stunned:
#-o
Sunt mai multe probleme de discutat, daca obligatia defunctului de a instrraina bunul s-a transmis la mostenitori legali ai acestuia, si daca din 2008 beneficiarul promisiunii a mai facut vreun demers pentru a valorfiica promisiunea intrucvit este prescriptibila in 3 ani. Ar fi bine sa consultati mai pe larg un avocat
Germanii zic: ein man, ein wort - Cu alte cuvinte, daca ai zis odata ca vei da, ori ca vei face ori nu vei face ceva, asa va ramane.
Trebuie sa intelegeti ca nu titlul d-voastra de mostenitor e pus in discutie ci obligatia asumata de cel care v-a transmis bunul. Nu se mosteneste numai activul ci si pasivul.
Acestea fiind scrise, trebuie sa stim si noi cateva lucruri:
- bunul care urma sa fie intrainat in posesia cui se afla in prezent si cine la posedat in perioada 2007-2011?
- s-au platit unele sume de bani de catre reclamanti?
Daca bunul se afla la reclamanti iar acestia au platit unele sume de bani :hm: vi se pare firesc sa "anulati" conventia si sa-i lasati si fara bani si fara bun?
Batranul nostru Cod civil zice ca orice conventie care s-a facut legal (adica fara incalcarea unor norme imperative) are, fata de cei care au consimtit la facerea ei, puterea pe care o are si legea. Exista posibilitatea revocarii conventiilor? Da, fie prin acordul partilor, fie pentru cauze autorizate de lege. Insa lacomia nu e o cauza autorizata de lege.