BUNA ZIUA,VREAU SA MA ANGAJEZ LA O FIRMA DE TRANSPORT PERSOANE PE UN POST DE AGENT TURISM, IAR IN CONTRACTUL DE MUNCA ESTE O CLAUZA CA MA OBLIG SA DESPAGUBESC FIRMA CU 10.000 RON,DACA PLEC DE LA EI IN MAI PUTIN DE 3 ANI.MENTIONEZ CA FIRMA(ATLASSIB)NU A INVESTIT NICIUN BAN IN PREGATIREA MEA PROFESIONALA.AS VREA SA STIU DACA ACEASTA CLAUZA ESTE LEGALA SI DACA AR TREBUI SA ACCEPT SEMNAREA UNUI ASEMENEA CONTRACT,PAREREA MEA ESTE CA ACEASTA CLAUZA ESTE O MONEDA DE SCHIMB(SANTAJ)IN RECUPERAREA UNOR DREPTURI LA O EVENTUALA DEMISIE IN MAI PUTIN DE 3 ANI.AS DORI O PARAERE AVIZATA.
La prima privire pare o clauza abuziva. La ce se refera concret?
Personal nu as accepta o asemenea clauza care nu are acoperire legala (de exemplu formare profesionala pe cheltuiala firmei ).
"in cazul in care imi voi cere demisia din cadrul firmei mai inainte de 3 ani de la angajare ma oblig sa despagubesc firma cu 10.000 ron",
nu consider normal si legal sa fiu conditionat de aceasta clauza pentru a ramane in orice conditii angajatul firmei,avand in vedere ca firma nu a investit nimic in pregatirea mea profesionala.
Art. 3
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Art. 20
(2) Sunt considerate clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa:
a) clauza cu privire la formarea profesionala;
b) clauza de neconcurenta;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidentialitate.
La dv. in contract cum se numeste clauza? Se vede clar abuzul prin conditionarea demisie de plata nejustificata a unei sume de bani.
Acea clauza seamana cu inserarea in c.i.m. a unei clauze penale , despre care s-a mai vorbit pe aceasta sectiune.
Ori de câte ori se pune problema recuperării unui prejudiciu produs de către salariat angajatorului, acesta din urmă este obligat să dovedească în instanţă existenţa şi întinderea lui, conform art. 253 si urm. Codul Muncii.