Buna ziua,
Am un contract la firma care lucrez,in care sunt stipulate urmatoarele:
-clauza de fidelitae,:
Salariatul se obliga sa lucreze l-a societatea noastra cel putin 2 ani, ,avand in vedere ca trebuie sa se specializeze si sa urmeze cursuri de pregatire profesionala in cadrul firmei si sa fie trimis sa efectueze cursuri pe cheltuiala firmei angajatoare
-clauza de demisie
In cazul in care salariatul reziliaza contractul individual de munca in interiorul celor 2 ani, se obliga sa ramburseze toate cheltuielile suportate de angajator proportional cu timpiul neservit in folosul acestuia,precum si echivalentul in lei la cursul zilei a sumei de 5000 euro cu titlul de daune interese cauzate de fluctuatia de personal
Ps: La firma l-a care lucrez nu s-au efectuat niciodata de nimeni nici un curs.nici un fel de curs.ma refer l angajati.
Clauzele sunt abuzive?Sau daca astazi doresc sa plec de la firma, maiine trebui sa platesc o anumita suma de bani.
Scuze.Intrebarea era.-Clauzele sunt abuzive?Sau daca astazi doresc sa plec de la firma,maiine trebui sa platesc o anumita suma de bani.Multumesc pt atentionare.
Art.3 c.mun.
......
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.
Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".
In speta, clauza poate fi considerata ca fiind abuziva.