avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca sunt in concediu de maternitate pot sa dau ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca sunt in concediu de maternitate pot sa dau concurs pe post?

daca sunt in concediu de maternitate

pot sa dau concurs pe post?

dupa aceea ma pot reintoarce in concediu sau trebuie sa imi reiau munca?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:42, 8 Iulie 2011
Referitor la intrebarea legata de concursul pe post daca sunt in concediu de maternitate
Am inteles ca concediul de maternitate se compune din doua: pre si post natal
Noi nu stim exact cand se va desfasura concursul. Depindem de cei de la Ministerul educatiei

Eu pot fi in concediu prenatal sau post natal
Problema este ca de la locul de munca mi-au spus ca nu se poate sa intrerup concediul de maternitate (nici inainte nici dupa ce nasc) si sa dau concurs pe post, ca cele 42 de zile dupa sunt obligatorii.
Era posibil daca eram in concediul de crestere a copilului.

Ce lege ar trebui sa consult ca sa fiu la curent cu aceste treburi?

Va multumesc de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
topoa, utilizator
1. Concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice si este format din concediul de sarcina = prenatal si concediul de lauzie = postnatal.

2. Iata ce spune OUG 158/2005:
Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

3. Pentru a participa la concurs nu este nevoie sa intrerupeti concediul de maternitate, nici cel de crestere a copilului. Cred ca nu se vrea sa participati la concurs.

4. Studiati Statutul cadrelor didactice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si concediul postnatal adribb8 adribb8 Buna ziua, Cand credeam ca am inteles totul despre indemnizatiile de care beneficiezi in timpul si inaintea cresterii copilului ... se pare ca nu e ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate catalinaelenavochita catalinaelenavochita Buna seara, as vrea sa stiu in 2015 la cate zile de concediu prenatal+post natal am dreptul si care este cuantumul lui... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal smileylory smileylory Buna. Concediul pre si post natal insumat este de 126 zile.... intrebarea mea este daca e vorba de zile calendaristice sau zile lucratoare? (vezi toată discuția)