avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Preluare societate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Preluare societate comerciala

Buna ziua! Vreau sa preiau o afacere preluand intreaga societate comerciala . Intrebarea mea este : daca dupa preluare vine un control de la finante sau alte organe abilitate in caz de constatare de nereguli priviind contabilitatea societatii ( neregula constatata pentru perioada in care societatea nu-mi apartinea) cine va plati amenzile primite sau cine va raspunde de aceste nereguli? Care ar fi modalitatea prin care as putea minimaliza aparitia acestor probleme in urma preluarii societatii? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vcontv , utilizator 08:28, 8 Iulie 2011
Dumneavostra pentru ca preluati firma cu bune si cu rele. Pai contactati un contabil si ceretii o analiza a situatiei firmei la acest moment ca sa stiti ce cumparati.
in mod normal cel care vinde ar trebui sa apeleze la un consultant fiscal deoarece se obliga prin act aditional dat in fata notarului ca raspunde de viciile ascunse: facturi neinregistrate, respectarea obligatiilor privind obligatiile catre terti, etc.
In astfel de cazuri cumparatorul trebuie sa pretinda semnarea garantie. Adica vanzatorul garanteaza ca nu exista vicii ascunse, etc.

Pentru neregulile savarsite cu buna stiinta, se poate atrage oricum raspunderea persoanelor care le-au savarsit. (Instanta, procese, etc)
Pentru altele care sunt greseli fara intentie, nu se poate atrage raspunderea altora

Insa in in cazul unor amenzi aplicate pentru perioada dinaintea vanzarii, statul nu stie multe. El vrea bani si atat, ii incaseaza de la societate.

Iar cumparatorul, in baza documentului semnat va trebui obligat la plata despagubirilor. Si 99% din cazuri vor ajunge la instanta de judecata. Si multi din vanzatori poate nu vor avea nimic din ce sa plateasca despagubirile.

S-ar putea incerca de exemplu retinerea din pretul de cumparare a unei sume care sa fie blocata intr-un cont o anumita perioada.

Sau daca cumparatorul este de acord, cumpara mata in sac si asteapta sa vada daca are surprize.
Firma se preia cu activ și pasiv, se dă descărcare de gestiune administratorului - deci dacă totuși e ceva nașpa - statul își ia banii de la tine (de fapt de la societatea pe care ai preluat-o).
E bine să te informezi la O.R.C. - certificat constatator, eventual un istoric al firmei, de asemenea este bine să obții un certificat de la finanțe - pt evidențierea eventualelor datorii, verificare dacă au fost depuse la timp toate declarațiile etc.
Un contabil să se uite pe actele contabile.
Sunt mai mulți pași de urmat pt a te asigura cât de cât.
Eventual o declarație notarială .......
Sunt multe chestii...fii atent ce scrii și în actul adițional, prcesul verbal de predare primire a evidenței contabile, ștampile etc
Și atenție că este f posibil ca firma să fie implicată în procese, se pierd procesele tu trebuie să te descurci că e firma ta
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
Viperjrc, utilizator
Viperjrc a scris:

Firma se preia cu activ și pasiv, se dă descărcare de gestiune administratorului - deci dacă totuși e ceva nașpa - statul își ia banii de la tine (de fapt de la societatea pe care ai preluat-o).
E bine să te informezi la O.R.C. - certificat constatator, eventual un istoric al firmei, de asemenea este bine să obții un certificat de la finanțe - pt evidențierea eventualelor datorii, verificare dacă au fost depuse la timp toate declarațiile etc.
Un contabil să se uite pe actele contabile.
Sunt mai mulți pași de urmat pt a te asigura cât de cât.
Eventual o declarație notarială .......
Sunt multe chestii...fii atent ce scrii și în actul adițional, prcesul verbal de predare primire a evidenței contabile, ștampile etc
Și atenție că este f posibil ca firma să fie implicată în procese, se pierd procesele tu trebuie să te descurci că e firma ta

Si nu in ultimul rând un INVENTAR ca la carte (declaratii de gestiune inainte de inventar) pentru
ACTIVE - pe analitice
PASIVE - pe analitice

Alte discuții în legătură

Intrebare srl MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Daca imi vand firma fiind asociat unic, atunci in cazul unui control de la fisc ulterior vanzarii daca constata nereguli in evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca devi actionar si administrator la o sc cu datorii? justme8 justme8 in cazul in care o prs intra ca actionar cu 50 % si administrator (vor fi astfel 2 actionari si 2 admin.)intr-o societate care a acumulat in trecut datorii ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de cesionare anaioana anaioana Este vorba despre un magazin, ieri am fost la registrul comertului impreuna cu persoana caruia i_am cesionat magazinul, am semnat actele, am inteles ca azi o ... (vezi toată discuția)