avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contributia la pensie platita in avans
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contributia la pensie platita in avans

Imi lipsesc 12 luni la vechime pt a putea beneficia de pensie anticipata partial. Daca platesc in luna august 2008, in avans, aceste 12 luni, pot iesi la pensie in august 2009?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 11:50, 4 August 2008
Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte asigurari sociale dispune:
Art. 22 alin.4: “ Plata contributiei de asigurari sociale, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (2), se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni, calculata de la data la care se face plata. In aceste situatii stagiul de cotizare este corespunzator timpului efectiv parcurs in interiorul perioadei pentru care s-a efectuat plata “
Daca achitati contributia de asigurari sociale pe lunile august 2008 pana in iulie 2009 inclusiv, pentru a beneficia de pensie incepand cu luna august 2009 trebuie sa depuneti cererea de pensionare la data indeplinirii conditiilor de pensionare iulie 2009, deoarece legea prevede ca, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.
florentina albu a scris:

.............. legea prevede ca, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.


Art. 86 alin.1 din Legea nr.19/2000 prevede ca, admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii.
Va puteti plati contributia la CAS in avans pentru 12 luni, se intocmeste dosarul de pensionare, se depune la Casa de Pensii si veti primi raspunsul, conform legii in termen de 45 de zile, in realitate aproximativ in 3 luni.
Asa este, d-le elis! =D>
Termenul de 30 de zile prevazut de art.86 alin.1, a fost modificat la 45 de zile prin Legea 250 din 19 iulie 2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Art.I pct.8. La articolul 86, alineatul (1) se modifica şi va avea următorul cuprins:
"Art. 86. - (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii."
Oricum asta nu schimba prea mult datele problemei,decat in favoarea Casei de pensii, prellungind termenul de admitere sau respingere a dosarului de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen solutionare winter_wind winter_wind buna ziua! care este termenul maxim de solutionare a unui dosar de pensionare, stabilit de legiuitor? va multumesc! (vezi toată discuția)
Cand vine decizia pentru pensie? aadriana aadriana Buna ziua, Am depus dosarul de pensie de urmas pentru cei doi copii in data de 28.04.2010 si nu am primit decizia nici pana acum.Oare mai ... (vezi toată discuția)
Suspendarea pensiei de urmas af50 af50 Am citit trimiterea la art 87 alin (2) din legea 209/2009 prin care se poate solicita anularea deciziei din 25.05.2009 (primita de mine) la cererea ... (vezi toată discuția)