avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CAZIER
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CAZIER

Buna ziua.Am urmatoarea dilema:fratele meu a fost condamnat la 2, 6 ani inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa.A lucrat in MApn, a murit un subordonat in tura lui de niste boli pe care le avea de multi ani dar niciun medic nu i le-a depistat(pentru ca nu i-a interesat).Cert este ca el a ramas sa sufere pentru ceva ce nu a facut.Hotararea a ramas definitiva pe 8 aprilie 2008.Acum este in termenul de incercare.In 2012 ar trebui sa faca reabilitarea.Printre cheltuielile de judecata pe care a trebuiit sa le plateasca si le-a platit ar trebui sa plateasca si niste sute de milioane daune morale, pe care nu le-a platit pentru ca nu are de unde.Pentru aceste daune a intervenit prescriptia,(au trecut 3 ani , fara ca mama decedatului sa faca niciun demers)si din cate am aflat nu mai trebuiesc platite.Intrebarea mea este:in aceste conditii il reabiliteaza daca nu a achitat acele daune morale???Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mirela8383 , utilizator 13:37, 20 Iulie 2011
Una dintre conditiile reabilitarii judecatoresti este achitarea cheltuielilor-tuturor cheltuielilor-la care a fost obligat prin aceasta sentinta,cu o anumita exceptie prevazuta de ultimul alin. art.137 cod penal.

Conditiile reabilitarii judecatoresti-cod penal

Art. 137. - Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat intruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare in intervalul prevazut in art. 135;
b) isi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si in cazul cand are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul cand partea vatamata a renuntat la despagubiri sau cand instanta constata ca cel condamnat si-a indeplinit in mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotararea de condamnare.
Cand instanta constata ca nu este indeplinita conditia de la lit. d, dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
Nu stiu in ce masura va aprecia instanta.El nu e muritor de foame dar nici bogat nu e.Are si niste rate de vreo 800 de lei/luna pe urmatorii7 ani facute tocmai ca sa se apere la proces(sa plateasca avocatul) - exista o sumedenie de chitante in sensul asta(de la avocat), are copil mic de 1 an, locuieste cu soacra.Lucreaza si el si sotia intr-adevar(impreuna castiga cam 3600 lei/luna) insa sunt o multime de cheltuieli.Adica nu are cum sa le plateasca alora suma si mai ales fara sa fie vinovat.Si asa a platit vreo 2400 lei cheltuieli judecata la stata degeaba.Am uitat sa precizez ca a fost scos nevinovat la toate instantele mai putin la cea suprema unde bineinteles ca spaga a invins si a pierdut.Pana si femeia de la finante (unde platea lunar cheltuielile de judecata) care a citit hotararea(nefiind de specialitate) a spus clar ca el n-a avut nicio vina singura lui vina a fost ca era de serviciu in noaptea aceea si ca trebuia neaparat sa se scoata un tap ispasitor.Si cum nu puteau fi condamnati cardul de medici(vinovatii de altfel).......a fost condamnat el.Eu ma intreb procurorul care a instrumentat cazul si judecatorul care l-a condamnat pe nedrept pot dormi noaptea linistiti cand stiu ca au distrus cariera si viata unui om??????
Intervine reabilitarea de drept pentru ca fost condamnat cu suspendare.
Va multumesc pentru raspuns dna avocat.Deci sa inteleg ca nu ii mai cere nimeni socoteala pentru daunele morale(daca le-a platit sau nu???).Nu este si asta o conditie de reabilitare?
La reabilitarea de drept reglementata de art 86 cod penal este necesar doar ca acesta sa nu savarseasca o infractiune in termenul de incercare si nici sa se pronunte revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Fratele dvs va putea formula cerere de reabilitare la expirarea termenului de incercare, dupa data de 8.10.2012.

Alte discuții în legătură

Reabilitarea dupa efectuarea unei pedepse BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. Adresez aceasta intrebare la rugamintea unui vecin de bloc. Dansul a efectuat o pedeapsa cu inchisoarea in urma unui furt(nu stiu prea multe ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca The_one The_one Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns exact. Speta este urmatoarea : Z a fost condamnat la inchisoarea de 3 ani, fiind liberat ... (vezi toată discuția)