Codul penal:
ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Depinde dacă pedeapsa a fost cu executare sau cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. Dacă a fost cu suspendare, reabilitarea intervine în termeiul legiii, adică este o reabilitare de drept şi nu este necesară o cerere la instanţă . Dacă a fost o pedeapsă cu executare în penitenciar, atunci este necesar să adreseze cererea de reabilitare către instanţă.
Cererea de reabilitare se depune la instanţa care a pronunţat hotărârea de condamnare sau la instanţa de la domiciliul fostului condamnat. Termenul de reabilitare a început să curgă de la data liberării din închisoare şi a fost de 4 ani şi 9 luni, dacă pedeapsa a fost de 1 an si jumătate şi este împlinit la această dată.
Pentru ca cererea de reabilitare să-i fie admisă este necesar ca în termenul de încercare fostul condmanat să nu mai fi fost condamnat pentru o altă infracţiune, să facă dovada faptului că a avut asigurată existenţa prin muncă, şi-a achitat obligaţiile civile dacă au existat.
După ce fostul condmanat va fi reabilitat, certificatele de cazier pe care le va solicita vor apărea fără menţiuni despre condmaanre, adică vor fi curate.
Sfatul meu este sa scoata un cazier, sa vada ce pedeapsa a fost pronuntata, de ce instanta, daca a fost condamnat la plata daunelor catre partea vatamata, sa verifice conditiile reabilitarii si sa faca o cerere de reabilitare ulterior daca sunt indeplinite conditiile.
Nu este nevoie neaparat de asistenta unui avocat.
Buna ziua. Azi revin cu multe amanunte la intrebarea de ieri. Acestea mi-au fost comunicate clar chiar de persoana in cauza. Pedeapsa a fost pt. furt,.... etc. In data de 26.06.2001, a fost retinut, pentru cam 6 luni pana la pronuntarea sentintei. Aceasta a fost de 2,5 ani cu suspendere, art. 208-209. A fost retinut pana in data de 23.12.2001, dupa care a fost eliberat.. La data de 01.01.2004 se incheie pedeapsa cu suspendare, dupa care urmeaza 4,6 ani perioada de proba. deci in concluzie, la data de 01.01.2009, a trecut si de perioada de proba. In acest caz, inseamna ca a fost reabilitat incepand cu acesta data din oficiu (IN TOATA ACESTA PERIOADA DE PEDEAPSA CU SUSPENDARE DAR SI IN PERIOADA DE PROBA, SI NICI DUPA NU AU MAI FOST PROBLEME) , sau este nevoie de un avocat la tribunal care sa efectueze aceasta reabilitare??? Va multumim frumos, anticipat, si va dorim o zi cat mai buna in continuare!!!
Să meargă la serviciul caziere şi să solicite eliberarea unui certificat de cazier judiciar. Atunci va vedea dacă a fost reabilitat de drept, aşa cum ar fi trebuit.
Dacă nu a fost reabilitat, va trebui să se adreseze instanţei pentru ca aceasta să constate faptul că a intervenit reabilitarea de drept. Acest lucur nu presupune faptul că va avea loc o reabilitare judecătorească, ci doar se va constata ,de către instanţă, intervenirea reabilitării de drept.