avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CAZIER
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CAZIER

Buna ziua.Am urmatoarea dilema:fratele meu a fost condamnat la 2, 6 ani inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa.A lucrat in MApn, a murit un subordonat in tura lui de niste boli pe care le avea de multi ani dar niciun medic nu i le-a depistat(pentru ca nu i-a interesat).Cert este ca el a ramas sa sufere pentru ceva ce nu a facut.Hotararea a ramas definitiva pe 8 aprilie 2008.Acum este in termenul de incercare.In 2012 ar trebui sa faca reabilitarea.Printre cheltuielile de judecata pe care a trebuiit sa le plateasca si le-a platit ar trebui sa plateasca si niste sute de milioane daune morale, pe care nu le-a platit pentru ca nu are de unde.Pentru aceste daune a intervenit prescriptia,(au trecut 3 ani , fara ca mama decedatului sa faca niciun demers)si din cate am aflat nu mai trebuiesc platite.Intrebarea mea este:in aceste conditii il reabiliteaza daca nu a achitat acele daune morale???Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mirela8383 , utilizator 13:37, 20 Iulie 2011
indiferent de reabilitare, tot trebuie formulata cerere de reabilitare, altfel ramane cu fapta inscrisa in cazier.
in legatura cu daunele morale la care este obligat fratele dumneavoastra trebuie sa aveti mare grija la termenul de prescriptie de trei ani, de cand incepe acesta sa curga.
daca fratele era obligat la plata acestor sume intr-un anumit interval de timp, termenul de prescriptie va curge de la data expirarii termenului de plata ....
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
Dupa patru ani si sase luni opereaza reabilitarea de drept.
Domna Mirela, fratele dumneavoastra a fost condamnat la 2 ani si 6 luni cu suspendarea executarii pedepsei sau la 6 luni + 2 ani termenul de incercare? Este important acest detaliu pt a sti exact cand intervine reabilitarea, daca a fost condamnat la 2ani si 6 luni va interveni peste 4, ani si 6 luni, daca a fost condamnat la 6 luni atunci va fi reabilitat in 2ani si 6 luni.
Nu este nevoie sa formulati nicio cerere in privinta reabilitarii de drept deoarece opereaza in virtutea legii, dar dupa trecerea termenului de incercare va sfatuiesc sa scoateti cazierul sa vedeti daca s-a sters condamnarea, iar daca nu s-a sters numai atunci veti face o cerere in urma careia instanta sa constate ca a intervenit reabilitarea de drept.
In hotarare nu scrie ca trebuie sa plateasca suma pana la o anumita data.Spune pur si simplu ca trebuie sa plateasca daune morale 27000 lei si cheltuieli de judecata si atat.Deci noi am presupus ca termenul curge de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, adica 08.04.2008.Va multumim!
Condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare, deci asta e doar pedeapsa.Acum suntem deja in termenul de incercare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitarea dupa efectuarea unei pedepse BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. Adresez aceasta intrebare la rugamintea unui vecin de bloc. Dansul a efectuat o pedeapsa cu inchisoarea in urma unui furt(nu stiu prea multe ... (vezi toată discuția)
Stergerea cazierului abrassu abrassu Buna ziua Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca The_one The_one Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns exact. Speta este urmatoarea : Z a fost condamnat la inchisoarea de 3 ani, fiind liberat ... (vezi toată discuția)