Haideti sa mai lamurim ica niste aspecte.
Liberare conditionata , firesc, produce si ea niste efecte.Unele care sunt imediate, adica punerea in libertate a condamnatului si cele definitive, care se produc numai dupa ce expira intervalul de timp echivalent cu restul pedepsei ce urma sa fie executat
si daca nu s-a savarsit in acest interval o noua infractiune..
Savarsirea unei noi infractiuni in termenul de incercare, creeaza si el unele efecte( vedeti art. 61 din Codul penal): Asadar,daca de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, condamnatul comite o noua infractiune, intentionata sau din culpa, liberarea, fie se va mentine, fie se va revoca. Este deci facultativa sau obligatorie.
Revocarea este facultativa, putandu-se mentine liberarea, cand infractiunea nou comisa nu prezinta un grad de pericol ridicat datorita continutului ei legal sau concret, incat ar atrage fie pedeapsa amenzii, fie executarea pedepsei inchisorii la locul de munca.
Instanta poate insa revoca liberarea cand datorita situatiei concrete considera ca ea nu se mai poate mentine. In acest caz se poate aplica un spor de pana la 5 ani, la pedeapsa rezultata in urma contopirii..Ceea ce inseamna ca restul de pedeapsa neexecutat se va contopi cu pedeapsa pentru noua infractiune , putandu-se aplica un spor de pana la 5 ani.
In privinta reabilitarii judecatoresti, mai faco mentiune:
In art. 137. lit. c, se prevede ca, pentru admiterea cererii de reabilitare, printre alte conditii, este si conditia unei bune conduite a condamnatului pe perioada termenului de incercare.
Apoi,confrom art. 500 din C. pr. pen, examinarea cererii de reabilitare ar putea fi suspendata, daca a fost pusa in miscare actiunea penala pentru comiterea unei alte infractiuni.
Art. 500
Suspendarea examinării cererii
Dacă înainte de soluţionarea cererii de reabilitare a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru o altă infracţiune săvârşită de condamnat, examinarea cererii se suspendă până la soluţionarea definitivă a cauzei privitoare la noua învinuire.
.
V-am expus toate aceste probleme pentru ca nu imi place sa tratez o speta superficial, in sensul de a da o solutie certa, ci consider ca este bine sa fie luate in calcul toate ipotezele si sa se aiba in vedere toate dispozitiile legale care ar putea avea incidenta in speta.
Nu se poate sti ce se va intampla mai departe, insa e bine sa aveti in vedere lucrurile despre care am vorbit si sa aveti o aparare cat mai ompetenta.Succes.