avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea judecatoreasca

Buna ziua!

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns exact.

Speta este urmatoarea :
Z a fost condamnat la inchisoarea de 3 ani, fiind liberat conditionat in 11.05.2004, ramanand un rest neexecutat de 450 de zile. Pana in anul 2007 Z nu a mai savasit si nu a mai fost condamnat pentru alte infractiuni.

Intrebararile mele sunt urmatoarele :
1. Se va tine seama la starea de recidiva de noile infractiuni savarsite in conditiile in care nu s-a formulat nicio cerere de reabilitare judecatoreasca in acest sens ? Termenul de judecata va fi in februarie 2012 pentru un concurs de infractiuni savarsite in anii 2007 si 2008.

2. Ce se intelege prin « implinirea termenului de reabilitare » prevazut la art. 38 alin. (2) din Codul penal ?

3. As mai putea cere suspendarea conditionata a executarii pedepsei privind speta de fata?


Multumesc de raspunsuri!
De la expirarea perioadei de incercare , adica a perioadei de dupa liberarea conditionata si pana la executarea in totalitate a restului de pedeapsa-cele 450 de zile , ar fi inceput sa curga termenul de reabilitare, care, in speta de fata este de 5 ani si jumatate.Deci calculati de la data la care s-a incheiar termenul de incercare cinci ani si jumatate.
Din datele prezentate, am sentimentul ca infractiunile concurente savarsite ulterior liberarii conditionate , au fost infaptuite in cuprinsul termenului de incercare.Ca urmare, va imaginati ca nu ar mai putea fi vorba despre reabilitare . Daca totusi nu au fost, in orice caz, nici nu era implinit termenul de reabilitare , care inseamna scurgerea celor 5 ani si jumatate de la finele termenului de incercare.Intervenirea reabilitarii ar insemna procedura de reabilitare judecatoreasca, dispusa prin hotarare judecatoreasca de reabilitare.
In mod cert , la individualizarea pedepsei veti primi si spor pentru recidiva.Iar de condamnare cu suspendarea conditionata, nu cred sa aveti sanse, cel putin din considerentul ca aveti o condamnare anterioara care depaseste un an.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Aveti dreptate! Faptele au fost comise intr-adevar inauntrul termenului de incercare. Dar in situatia in care sa presupunem ca nu ar fi fost savarsite infractiunile in cuprinsul termenului de incercare si nu s-a formulat cerere de reabilitare judecatoreasca, atunci ar mai fi aplicabile prevederile referitoare art. 38 alin. (2) C.pen. sau dispozitiile art. 81 privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei?
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
The_one, utilizator
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei, cum am spus, nu ar fi fost din start posibila, chiar daca noile infractiuni erau comise dupa sfarsitul termenului de incercare, intrucat, una dintre conditiile acordarii de catre instanta a acestui beneficiu, este si aceea de a nu fi existat anterior o condamnare mai mare de 6 luni, cu exceptia situatiilor prevazute de art. 38 si, asa cum prevede art. 38 alin 2 C. penal, si a acelor condamnari in privinta carora s-a implinit termenul de reabilitare sau nu a intervenit reabilitare, lucru care oricum nu s-a intamplat pana la data savarsirii noilor infractiuni de catre dvs. Chiar daca ati fi formulat o cerere de reabilitare judecatoreasca, ar fi fost prematur introdusa si , ca atare, respinsa.
Multumesc pentru raspuns!
Insa nu m-am lamurit cu privire la urmatoarele aspect: Art. 137 din C.pen. precizeaza printre conditiile reabilitarii judecatoresti, pentru a se putea admite o atare cerere ca persoana respectiva sa NU fi suferit o noua condamnare in intervalul prevazut in art. 135 C.pen, in cazul nostru in intervalul de 5 ani si 6 luni. In pezent Z nu este condamnat, el a savarsit faptele, intr-adevar inauntrul termenului de incercare, dar nu a fost condamnat inca pentru acestea.
Textul de lege prevede expres : condamnatul sa nu fi suferit o noua condamnare pe durata termenului de incercare, iar Nu condamnatul sa nu fi savarsit o noua infractiune pe durata termenului de incercare.
Analizand astfel cerintele reabilitarii judecatoresti lit. a) al art. 137 C.pen, ma intreb daca se poate solicita instantei suspendarea executarii pedepsei fara nicio problema, daca inculpatul nu a depus pana acum o cerere in acest sens si chiar daca s-ar depune cererea de reabilitare, instanta urmand sa o solutioneze, evident, dupa solutionarea definitiva a cauzei privitoare la noua invinuire conform art. 500 C.pr.pen.
Asadar, termenul de reabilitare s-a implinit, cu toate ca a savarsit faptele inauntrul termenului de incercare, el nu a fost condamant pentru ele ; termenul de reabilitare s-a implinit pe 04.01.2012, termenul de judecata e in februarie 2012, atunci cand vom merge pe procedura simplificata art. 320 ind. 1 C.pr.pen. Reamintesc, ca la starea de recidiva nu se tine seama de condamnarile pentru care s-a implinit termenul de reabilitare (04.01.2012), aceasta avand ca efect incetarea tuturor decaderilor, incapacitatilor si interdictiilor, chiar daca a fost condamnat anterior la o pedeapsa mai mare de 6 luni.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
The_one, utilizator
Haideti sa mai lamurim ica niste aspecte.
Liberare conditionata , firesc, produce si ea niste efecte.Unele care sunt imediate, adica punerea in libertate a condamnatului si cele definitive, care se produc numai dupa ce expira intervalul de timp echivalent cu restul pedepsei ce urma sa fie executat si daca nu s-a savarsit in acest interval o noua infractiune..
Savarsirea unei noi infractiuni in termenul de incercare, creeaza si el unele efecte( vedeti art. 61 din Codul penal): Asadar,daca de la liberare si pana la implinirea duratei pedepsei, condamnatul comite o noua infractiune, intentionata sau din culpa, liberarea, fie se va mentine, fie se va revoca. Este deci facultativa sau obligatorie.
Revocarea este facultativa, putandu-se mentine liberarea, cand infractiunea nou comisa nu prezinta un grad de pericol ridicat datorita continutului ei legal sau concret, incat ar atrage fie pedeapsa amenzii, fie executarea pedepsei inchisorii la locul de munca.
Instanta poate insa revoca liberarea cand datorita situatiei concrete considera ca ea nu se mai poate mentine. In acest caz se poate aplica un spor de pana la 5 ani, la pedeapsa rezultata in urma contopirii..Ceea ce inseamna ca restul de pedeapsa neexecutat se va contopi cu pedeapsa pentru noua infractiune , putandu-se aplica un spor de pana la 5 ani.
In privinta reabilitarii judecatoresti, mai faco mentiune:
In art. 137. lit. c, se prevede ca, pentru admiterea cererii de reabilitare, printre alte conditii, este si conditia unei bune conduite a condamnatului pe perioada termenului de incercare.
Apoi,confrom art. 500 din C. pr. pen, examinarea cererii de reabilitare ar putea fi suspendata, daca a fost pusa in miscare actiunea penala pentru comiterea unei alte infractiuni.

Art. 500

Suspendarea examinării cererii
Dacă înainte de soluţionarea cererii de reabilitare a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru o altă infracţiune săvârşită de condamnat, examinarea cererii se suspendă până la soluţionarea definitivă a cauzei privitoare la noua învinuire.
.
V-am expus toate aceste probleme pentru ca nu imi place sa tratez o speta superficial, in sensul de a da o solutie certa, ci consider ca este bine sa fie luate in calcul toate ipotezele si sa se aiba in vedere toate dispozitiile legale care ar putea avea incidenta in speta.
Nu se poate sti ce se va intampla mai departe, insa e bine sa aveti in vedere lucrurile despre care am vorbit si sa aveti o aparare cat mai ompetenta.Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitat de drept sau nu? Ana_m Ana_m o persoana a fost condamnata la pedeapsa cu inchisoare de 9 luni cu suspendare conditionata la data de 25.05.2005, avand termen de incercare de 2 ani si 9 ... (vezi toată discuția)
Suspendarea conditionata a executarii pedepsei- termen de incercare/reabilitare alexbz alexbz buna ziua si am si eu o ? am de ispasit o pedeapsa cu suspendare de 2 ani si 4 ani de incercare pentru complicitate furt, cand implinesc cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Radiere mentiuni cazier judiciar EmilianL EmilianL Buna ziua, As dori sa va intreb cum decurge radierea mentiunilor din cazier in situatia urmatoare : persoana a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu ... (vezi toată discuția)