avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imi poate deface CIM-ul in concediul de crestere al ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imi poate deface CIM-ul in concediul de crestere al copilului?

Buna ziua.

inca nu sunt lamurita daca angajatorul are dreptul sa imi incheie CIM-ul in al doile an de concediu pentru cresterea copilului, avand in vedere ca in acest al doilea an e contractul suspendat?

daca DA sau nu...imi puteti mentiona legile?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:07, 8 Iulie 2011
NU, este interzisa masura
Asa prevede OG96/2003
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se afla în concediul de maternitate;
d) salariatei care se afla în concediul pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singura data cu pana la 6 luni, dupa revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, în conditiile legii.
(4) Prevederile alin. (1) lit. d) si e) si ale alin. (2) si (3) se aplica în mod corespunzator si salariatilor barbati aflati în situatiile respective.

Art. 22. - (1) Salariatele prevazute la art. 21 alin. (1), ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, în termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
(2) Actiunea în justitie a salariatei prevazute la alin. (1) este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

Art. 23. - În cazul în care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile în apararea sa pana la prima zi de înfatisare.

Art. 24. - (1) Angajatorul care a încetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata prevazuta la art. 21 are obligatia ca, în termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii în scris catre salariata, sa transmita o copie a acestui document sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca ori, dupa caz, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se însoteste de copiile documentelor justificative pentru masura luata.
1. OUG nr.111/2010 este aplicabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 ianuarie 2011.

2. In afara de aceste prevederi mai exista si alte dispozitii care nu fac distinctie intre duratele CCC, si anume :
art.60 alin.1 lit.e C.mun. - este interzisa concedierea unei persoanei pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;, exceptie facand cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

art.21 alin.1 lit.d din OUG nr.96/2003 : Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul salariatei care se afla în concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârsta de pâna la 3 ani;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea la munca dupa concediu pt crestere copilului stefan338 stefan338 in data de 14 mai 2006 mi se termina concediul pt cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. firma la care lucrez nu vrea sa ma mai primeasca . ce pot ... (vezi toată discuția)
Concediere mama aflata in cic - raspuns urgent stefania.gheorghiu stefania.gheorghiu Situatia este urmatoarea: - in prezent sunt in concediu pentru ingrijire copil de pana la un an (nascut in ianuarie 2014) - departamentul in care am lucrat a ... (vezi toată discuția)