avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere mama aflata in CIC - raspuns urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere mama aflata in CIC - raspuns urgent

Situatia este urmatoarea:
- in prezent sunt in concediu pentru ingrijire copil de pana la un an (nascut in ianuarie 2014)
- departamentul in care am lucrat a fost desfiintat (implicit si pozitia pe care am lucrat eu)
- mi-a fost transmisa pe e-mail instiintarea desfiintarii departamentului, mi-a fost facut o alta oferta de lucru, cu pastrarea drepturilor salariale, pozitia fiind insa sub ceea ce aveam in prezent (in prezent lucrez in sediul central al unei banci pe pozitie de analiza, ulterior desfiintarii postului urmand a ocupa o pozitie de vanzari in sucursala aceleiasi banci)
- a fost dat un termen practic de 2 zile lucratoare pentru a da un raspuns la aceasta oferta, daca nu revin cu un raspuns fiind considerat ca am refuzat oferta, urmand sa fiu concediata)

As vrea sa stiu urmatoarele:
- in primul rand daca trebuie sa dau acum raspunsul, sau pot astepta pana la intoarcerea mea la locul de munca, (eu personal consider ca este un abuz acest termen extrem de scurt)
- colegii care au avut o functie similara au primit o alta pozitie, mult mai buna din punctul meu de vedere, eu fiind singura care practic am aceasta oferta mai slaba. Conteaza acest lucru, sau sunt obligata sa accept orice pozitie este oferita, atat timp cat drepturile salariale nu sunt afectate. Sigur, toate aceste informatii sunt numai verbale, din discutiile pe care le-am avut cu colegii mei.
- daca nu accept aceasta oferta, din ce moment intervine concedierea si ce se intampla cu perioada ramasa din concediul de ingrijire copil.

Multumesc frumos pentru ajutor

Cel mai recent răspuns: stefania.gheorghiu , utilizator 19:33, 6 Iulie 2014
1. art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. OUG 96/2003
art.21
(1) Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
.....
d) salariatei care se afla în concediu pentru creşterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
...
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

3. Legea 202/2002
art.10
..
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
...
b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
...
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

4. art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
...
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

5. Asadar, singurele situatii in care salariatii aflati in concediu crestere copil pot fi concediati, sunt pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere cim in cazul salariatei aflata in crestere copil 2 ani irina69 irina69 Buna ziua! As dori sa intreb daca in cazul in care societatea se afla in insolventa, reorganizarte judiciara poate desface contractual unei salariate cu CIM ... (vezi toată discuția)
E legala incetarea contractului de munca pe perioada concediului de crestere copil? Anca Elena Stan Anca Elena Stan In data de 09.08 am intrat in concediul de crestere copil.In data de 26.09societatea inceteaza activitatea ,eu avand la momentul respectiv contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal/inchidere puntc de lucru adaniela82 adaniela82 Buna ziua! Sunt angajata iar acum ma aflu in concediu medical intrucat sunt insarcinata (3 luni jum.) si starea de sanatate nu-mi permite sa merg la munca. La ... (vezi toată discuția)