avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager

Buna ziua,

As avea nevoie de cateva sfaturi in ceea ce priveste incheierea unui contract de vanzare-cumparare pe care as vrea sa il inchei cu matusa mea ( verisoara primara cu tatal meu care este decedat din 2002 ).
Mentionez faptul ca matusa nu este casatorita, nu are copii, mama dansei este decedata de 15 ani si singurele rude in viata sunt : 2 surori ale mamei ei care la randul lor nu au copii, eu si sora mea care suntem copiii varului ei primar.
Matusa ar vrea sa incheie cu mine un contract de vanzare-cumparare si in acelasi timp sa fie asigurata printr-o clauza ca nu va fi data afara din casa si lasata pe drumuri. Cautand pe internet am gasit notiunea de uzufruc viager ceea ce i-ar conferi matusii asigurarea de care are nevoie.
Intrebarile mele sunt:
1. Pentru mine cat este de sigur acest contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager?
2. Au dreptul rudele mentionate sa atace acest contract dupa moartea matusii?
3. Exista o alta clauza care sa fie sigura pentru ambele parti implicate in contract?
Mentionez faptul ca sunt casatorita si am un copil de 4 ani, nu stam impreuna cu matusa si nici nu vrem asta decat daca va fi nevoie ( daca matusa va avea nevoie de insotitor permanent in caz de boala ).

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Alina
Cel mai recent răspuns: Alina1978 , utilizator 09:31, 12 Iulie 2011
Este foarte sigur. Avand in vedere ca nu exista mostenitori rezervatari nu vor exista probleme.
Surorile sunt mostenitori colaterali privilegiati si nu au dreptul sa conteste acest contract, fiecare persoana face ce doreste cu proprietatile sale.


Prin uzufruct viager se intelege dreptul pe care il are o persoana, uzufructuarul, de a se folosi de un bun si de a-i culege fructele pe timpul vietii sale, dreptul de dispozitie asupra lucrului revenind nudului proprietar. Adica matusa are dreptul sa locuiasca si sa se foloseasca de casa tot timpul vietii dar proprietatea este a dvs.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsul Dvs.
Sa inteleg ca surorile mamei matusii mele ( adica matusile matusei mele ) nu au nici un drept sa atace actul de v-c cu uzufruct viager?
Mentionez inca o data ca matusa este verisoara primara cu tatal meu (decedat ).
Nu a fost niciodata casatorita, nu are copii si nici frati. Singurele rude in viata sunt cele 2 surori ale mamei ei care este decedata, eu si sora mea.

De asemenea, am rugamintea de a-mi spune daca un act de mostenire in favoarea mea ar putea fi atacat de rudele mentionate mai sus. Matusa doreste sa imi lase casa, insa in acelasi timp vrea ca ea sa fie proprietara imobilului pana la decesul dansei. Nu este foarte incantata de ideea ca, casa nu ar mai fi pe numele ei dupa contractul de v-c si de aceia acum incerc sa aflu si alte posibilitati de a deveni proprietarul locuintei matusii ( dupa decesul acesteia ), fara riscul de a fi atacata de celelalte rude.

Multumesc anticipat pentru raspusul Dvs.
O zi buna.

Alina
Puteti face un contract de intretinere.

Contractul de întreţinere – fiind un contract intuitu personae (avand in vedere persoana) – nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat.
Multumesc mult pentru sfaturi.
Va doresc o zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament/situatie familiala emiliapana emiliapana Buna ziua, Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire petean petean incerc sa deslusesc itele incurcate ale unei actiuni urite ale unei surori in anul 1989 mama a ramas vaduva in urma casatoriei are doua fete si un baiat din ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu urmatoarea situatie: S-a facut un contract de vanzare-cumparare cu o anumita suma intre parinti si fiu cu uzufruct viager, fiul ... (vezi toată discuția)