Buna ziua
Desi pe forum exista o multime de topicuri deschise pe acest subiect, fara ca parerile exprimate sa fie unanime in privinta modului in care inceteaza mandatul administratorului renuntator, pun si eu o intrebare in speranta lamuririi definitive a problemei:
Am fost numit administrator la un SRL cu asociat unic o SA prin actul constitutiv, fara incheierea vreunui contract de mandat. Mandatul este gratuit si pe perioada nedeterminata, nefiind prevazute in actul constitutiv modurile de incetare a acestuia (aspecte reglementate oricum prin lege). Am renuntat la mandat in urma cu 3 luni, prin notificare scrisa si inregistrata la societate, cu preaviz de 30 de zile si am convocat AGA, care s-a si tinut cu 3 zile inainte de expirarea preavizului. La AGA asociatul unic a fost reprezentat de membrii CA ai SA, imputerniciti in acest sens prin hotararea AGA a SA. S-a luat act de renuntarea mea, s-a dat descarcarea de gestiune, dar nu s-a numit un alt administrator. In aceasta situatie, onorabilii au refuzat semnarea procesului verbal al sedintei, motivand ca in cateva zile (in interiorul termenului legal pt. depunerea la ORC a hotararii de modificare a actului constitutiv) vor gasi un administrator si acesta va fi specificat in procesul verbal, ca totul sa fie OK. Fireste ca nu au cautat un alt administrator si nu intentioneaza sa faca demersurile legale pentru numirea unui nou administrator.
Dupa expirarea preavizului am depus o notificare la ORC privind renuntarea la mandat si am alaturat copia notificarii inregistrate la firma. In mod aproape natural as spune, persoana de la ORC mi-a inregistrat notificarea si mi-a spus ca totul e ok, pentru ca dupa 3 saptamani sa primesc acasa o adresa de la ORC prin care mi se comunica faptul ca trebuie sa completez un formular special si sa platesc o taxa pentru ca notificarea mea sa fie trecuta in registru la rubrica "alte mentiuni". Am completat formularul, am platit taxa si am primit rezolutia.
Intre timp, societatea nu are nici o intentie de a-si cauta administrator, mai mult, am fost anuntat ca asociatul unic urmeaza sa ma cheme pentru a semna niste ordine de plata privind obligatiile societatii catre fondurile speciale si buget, ceea ce nu am de gand sa fac, odata pentru ca nu sunt deloc sigur de legalitatea activitatilor desfasurate, in al doilea rand pentru ca le-ar putea veni ideea sa considere ca prin semnarea actelor am retractat tacit actul de renuntare initial.
Acum, in Registrul Comertului eu continui sa figurez ca si administrator, intrucat societatea nu a depus vreo modificare a actului constitutiv in acest sens, si nici nu intentioneaza sa o faca.
Intrebarea este daca renuntarea mea la mandat produce efecte depline intre parti de la data expirarii preavizului (chiar daca nu exista modificarea actului constitutiv in RC)? Daca da, societatea functioneaza fara administrator si este pasibila de dizolvare. In acest caz, renuntarea nu este opozabila tertilor, insa, in cazul in care societatea nu-si indeplineste orice obligatii legale si contractuale, ea nu va mai putea sa se indrepte cu regres impotriva mea pentru prejudiciile suferite (amenzi, etc), intrucat indeplinirea acestora nu mai constituie obligatia mea.
Pe de alta parte, daca mandatul inceteaza numai la data indeplinirii formalitatilor de publicitate prin RC a numirii noului administrator indiferent de data renuntarii administratorului anterior (ceea ce mi se pare ca ar fi absurd, si sper sa nu fie asa), ar insemna ca orice ilegalitati comise in ultimele 2 luni mi-ar putea fi imputabile, ceea ce e de rau.
In fine, daca societatea nu isi numeste un nou administrator si continua sa functioneze in starea actuala, singura cale de a-i obliga la aceasta pare a fi obtinerea unei hotarari judecatoresti pe obligatia de a face. Care ar fi insa modul de a dovedi prejudiciul pe care mi-l produce mie faptul ca figurez in RC ca si administrator, atata timp cat nu pot proba existenta unor fapte ilicite care mi-ar putea fi imputate ?
Multumesc pentru rabdare si pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns:
Albert Kurtyan , Consilier juridic
21:52, 15 Mai 2012