avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli acoperis asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli acoperis asociatie de proprietari

Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, vecinul de la etj.4, fara a informa nici un locatar a angajat firma pt a inveli acoperisul. Este normal ca fara sa se consulte cu nimeni sa vina la sfarsit sa ceara cota parte, conform legii, indiferent de suma? Parerea mea este ca ar fi trebuit sa anunte intr-un fel vecinii, sa se consulte, nu sa fim pusi in fata unui fapt implinit, cu o factura de zeci de milioane pe care sa o impartim in mod egal. Mentionez ca nimeni de pe tronson nu a fost informat macar de intentia vecinului de la ultimul etaj. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 23:53, 10 Iulie 2011
Acum depinde si ce l-a determinat pe vecin sa procedeze asa. Daca acoperisul era deteriorat si ii ploua in casa mi se pare normal sa ia problema in mainile lui si sa va solicite cota parte din cheltuielei. In general am vazut ca atunci cand e vorba de acoperis cam toata lumea da din colt in colt si nu prea da bani, decat in situatia in care sunt fortati. Daca proprietarului respectiv ii ploua in casa nu puteti avea pretentia sa astepte nu stiu cate luni pana se strang banii de la ceilalti.
In ceea ce priveste costurile, acestea sunt intr-adevar mari, dar cred ca primul interesat sa iasa cat mai ieftin a fost chiar vecinul dumneavoastra, pentru ca el a dat toti banii din buzunar urmand sa-i recupereze treptat de la dumneavoastra.
In concluzie trebuie inteles ca blocul are si subsol si acoperis si chiar daca nu-i afecteaza pe cei de la etajele inferioare, acestia sunt obligati prin lege la reparatia acoperisului.
Lucrarile de hidroizolatie a teraselor se fac de catre asociatia de proprietari. Orice proprietar trebuie sa sesizeze in scris conducerea asociatie de faptul ca are infiltratii in planseu...
Se constata, se selecteaza o firma, se negociaza un contract pe baza unui deviz si se repartizeaza pe listele de plata conform cotei indivize. Toate aceste se fac de catre sau sub indrumarea comitetului execiutiv si-al administratorului.

Totusi, daca un proprietar afectat de aceste infiltratii a facut sesizare la asociatie si aceasta nu ia masuri, asa cum am aratat mai sus, acesta poate sa realizeze lucrarea pe cheltuiala sa.
Apoi poate solicita recuperarea sumei cheltuite de la asociatie, pe baza documentelor (devize, contract, facturi, chitante, proces verbal de receptie...).
Daca cei din conducerea asociatie nu vor repartiza aceasta cheltuiala pe listele de plata si nu vor incheia o intelegere, un plan de restituire a sumelor cheltuite, proprietarul poate actiona in instanta asociatia.
In functie de dovezile prezentate in instanta, aceasta poate obliga asociatia la plata unei parti din aceasta sau la plata intregii sume plus penalitati sau dobanzi de intarziere, expertize si/sau cheltuieli de judecata.
Intrutotul de acord cu dumneavoastra aceasta este ipoteza corecta si legala dar ......
Va redau o situatie reala: a fost furtuna foarte puternica ce a smuls acoperisul blocului. Situatie cunoscuta de toti proprietarii blocului. Care, toti, s-au facut ca ploua. Bineinteles ca asociatia a fost instiintata (nici nu mai era nevoie de fapt). Dupa cum se stie anul acesta a fost foarte ploios. A plouat, apartamentele de la etajul 4 au fost degradate. Bineinteles ca proprietarii au reparat acoperisul pe banii lor si au solicitat recuperarea banilor de la ceilalti. In aceasta situatie cei de la etajul 4 nu puteau astepta sa se stranga banii de reparatii pt ca efectiv le ploua in casa.
De aceea i-am spus doamnei ca, depinde si de situatie. Depinde de cat de puternica financiar este asociatia (daca isi permite imediat sa faca reparatiile sau trebuie sa atepte 1 an pana strange banii), depinde de membrii asociatiei (daca sunt interesati sau nu de ce se intampla cu blocul lor).
dana_lavinia a scris:
Bineinteles ca proprietarii au reparat acoperisul pe banii lor si au solicitat recuperarea banilor de la ceilalti.

Aici este necazul, in acest citat.
Trebuia sa auzim ca:
"Bineinteles ca asociatia a intervenit si-a reparat acoperisul pe banii existenti in fondurile asociatiei si a recuperat banii prin repartizarea, conform legii, pe cota indiviza a tuturor apartamentelor."
Sau, daca nu erau bani in fonduri, asa cum acei proprietari au avut bani sa repare pe cont propriu, puteau sa discute cu presedintele si comitetul si sa dea acei bani pe baza de chitanta asociatiei. Asociatia trebuia sa incheie contract cu firma care a realizat lucrarea (aceeasi firma care a luat banii direct de la proprietari). Asociatia supraveghea lucrarile, particiapa la receptie, cerea garantii, negocia sa plateasca in 6 -12 luni..., repartiza costurile pe listele de plata si dadea banii inapoi celor care au contribuit.
Asa vad eu lucrurile nu numai teoretic ci si practic. Gasiti un asemenea contract pe site-ul asociatiei noastre, incheiat anul trecut cu plata in 6 luni si altul incheiat anul acesta cu plata in 12 luni.
Asociatiile au posibilitati si bani bani mai multi sau mai putini, dar foarte important este modul de gospodarire, de administrare sau mai pe englezeste managementul.
Nu pot si nici nu vreau sa va contrazic. Asa trebuie sa se procedeze.
Cazul de mai sus s-a intamplat intr-un orasel, unde asociatiile de proprietari au un singur scop - acela de a achita facturile pentru a nu li se taia apa (gazele sunt trase individual).
Unde proprietarii apartamentelor considera ca au doar drepturi, nu si obligatii. Unde, aceeasi proprietari nu au auzit de fond de reparatii sau fond de rulment pana acum vreo 2 ani si carora suma de 5 lei pe luna pt fondul de rulment li se pare exagerat de mare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca de abia intr-un an si jumatate au reusit sa stranga bani de o usa si trei geamuri.
Unde nu exista firme cu care poti negocia plata in rate si chiar daca ar fi presedintele nu si-ar asuma o asemnea raspundere pentru ca stie ca marea majoritatea se fac ca uita sa plateasca.
Unde fiecare face legea asa cum vrea el si ca sa faca ce zice legea trebuiesc constransi.

Cred ca am deviat de la subiect dar exista astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)
Reparatii pod la bloc romannemultumit83 romannemultumit83 Salut am si eu o intrebare eu stau la etajul 4 ultimul fiind , si am probleme cu acoperisul . Am vorbit cu cel de la asociatie despre aceasta problema si ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil lupu_alex12 lupu_alex12 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur. Blocul in care stau, construit ... (vezi toată discuția)