avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil

Buna seara!
Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur.

Blocul in care stau, construit inainte de Revolutie, are un acoperis de tigla, care de-a lungul timpului s-a uzat, deteriorat, permitand infiltrarea apei in pod.
Cum stau la ultimul etaj, cred ca va puteti da seama ca apa din podul blocului ajunge in casa mea sub o forma sau alta, distrugandu-mi atat peretii, cat si tavanele.

Am incercat sa vorbesc cu vecinii din bloc, insa ei sunt de parere ca "pe ei nu ii ploua", deci nu au motiv ca sa contribuie cu bani pentru inlocuirea tiglei ceramice (care este la sfarsitul perioadei de viata, adica 20 de ani) cu tigla metalica (garantata vreo 40-50 de ani). Vorbesc de inlocuirea intregii cantitati de tigla, deoarece pe alocuri exista gauri cauzate de lipsa tiglelor, ce pe timp de iarna permite accesul zapezii in pod, cauzand probleme mari.

Cu vecinii nu am reusit sa cad de comun acord, pentru refacerea acestui bun comun, asa ca am fost la administratie. Acolo, mi s-a spus ca nu are ce face ... Asta e legea (230 / 2007), prin urmare proprietarii sunt obligati sa contribuie la intretinerea si reparatiile bunurilor comune. Inarmat cu legea, am incercat iar sa vorbesc cu vecinii. Nici de aceasta data nu am avut succes, asa ca m-am dus inapoi la administratie, dupa ce in prealabil am vorbit cu un notar. Acesta mi-a zis ca asociatia de proprietari, poate da in judecata proprietarii, pentru ca nu contribuie la intretinerea / reabilitarea proprietatii comune. La administratie mi s-a raspuns ca e posibil, insa asociatia nu are bani pentru judecata, si chiar daca ar castiga in instanta, tot nu ar reusi sa faca nimic, deoarece oamenii ar da bani putin si treptat.
Scurt, administratia nu vrea sa se implice.

Acum, eu sunt prins intre ciocan si nicovala.
- Daca imi schimb tigla doar pe partea mea, incalc art 16 (1) din legea mentionata mai sus, in plus, ar fi degeaba, deoarece pe timp de iarna, ar intra zapada prin alta parte, ceea ce ar face investitia inutila fara ridicarea de ziduri de protectie in acoperis, deci ar fi schimbarea proprietatii comune.
- Daca nu inlocuiesc tigla, imi voi distruge casa, si risc ca din cauza infiltratiilor sa aduc prejudicii si vecinului de sub mine...

Avand in vedere ca sunt singur in aceasta poveste, ce pot face?
- Sa dau asociatia in judecata?
- Sa-mi dau vecinii in judecata?
- Cum as putea sa-i oblig sa contribuie la reparatia bunurilor comune?
- Cine si cui i se aplica sanctiunile prevazute la capitolul VIII?
- In cazul unui castig in instanta, poate fi executat paratul, pentru obtinerea banilor necesari?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Alex
Cel mai recent răspuns: lupu_alex12 , utilizator 12:00, 28 Aprilie 2010
Consultanta nu este gratuita. Puteti inlocui tot acoperisul pe cheltuiala dvs. si dupa aia notificati proprietarii sa va plateasca partea lor, conform cotei bunurilor indivize comune. Daca nu vor ii dati in judecata si ii castigati si ii executati silit. Mai sunt cateva mici detalii, dar asa cum am spus consultanta juridica nu este gratuita:P
interventie moderator: marzalaw, mai ai putin si faci invitatii la cabinet?
nu-i nimic, lasa ca userul poate sa mai astepte o zi si va vedea cate sfaturi bune si absolut gratuite va primi aici pe site.

p.s solutia propusa de dvs marzalaw, cred ca il va face pe dl. lupu sa albeasca inainte de vreme... :D
"Puteti inlocui tot acoperisul pe cheltuiala dvs. si dupa aia notificati proprietarii sa va plateasca partea lor, conform cotei bunurilor indivize comune."

Pai bun, dar ca sa demarez lucrarile, nu am nevoie si de acordul lor in prealabil ?
Adica pot face un proiect pentru executarea lucrarii, pot lua aprobarea de la asociatia de locatari sau de la primarie. Dar ce imi va garanta ca actiunea pe care o intreprind are suport legal, si imi va permite sa imi recuperez banii ?

M-am gandit sa intreb pe un forum, ca de ... am nevoie de bani pentru acoperis. :sorry: :sorry:
asta trebuiesa va ganditi, cum va puteti recupera dvs cheltuiala, de la toti proprietarii. este foarte greu sa-i executati pe toti si problematic.
lupu_alex12 a scris:

Avand in vedere ca sunt singur in aceasta poveste, ce pot face?
- Sa dau asociatia in judecata?
- Sa-mi dau vecinii in judecata?
- Cum as putea sa-i oblig sa contribuie la reparatia bunurilor comune?
- Cine si cui i se aplica sanctiunile prevazute la capitolul VIII?
- In cazul unui castig in instanta, poate fi executat paratul, pentru obtinerea banilor necesari?

Nu dati asociatia in judecata pentru ca nu aveti dovada ca ati cerut conducerii asociatiei sa faca reparatiile. Asa ca faceti o cerere in 2 exemplare din care unul il depuneti la asociatie si pe al 2-lea solicitati un numar de inregistrare.
Solicitati presedintelui sa realizeze reparatia prin asociatie asa cum prevede legea 230/2007 si normele de aplicare.
Presedintele trebuie sa decida rapid in prima sedinta de comitet selectarea unei firme din cele cautate de administrator sa execute lucrarea. Firma face un deviz estimativ al lucrarii. Valoarea acestui deviz se repartizeaza pe lista de plata conform cotei indivize tuturor proprietarilor.
Se incaseaza o parte din bani si se face lucrarea. firma executanta poate incasa banii si in cateva rate. Proprietarii care nu platesc vor suporta penalizari de intarziere si dupa 90 de zile pot fi actionati in instanta de catre presedinte.
Oricum sa nu afceti pe banii dv reparati asa cum spunea cineva mai sus, ca nu o sa obtineti banii in nici o instanta daca nu ati facut demersuri, pe care le puteti dovedi, la asociatie.

Alte discuții în legătură

Situatie complicata reparatii acoperis AngryLettuce AngryLettuce Salutare Am fost numit seful de scara al blocului in care locuiesc si incerc sa rezolv o problema veche,complicata si stresanta cu reparatia acoperisului. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu infiltrarea apei prin acoperis sandacurtean sandacurtean Buna ziua! Sunt proprietara unui apartament intr-un bloc care deasupra este prevazut cu un pod care de ceva vreme este folosit pe post de uscatorie de rufe. ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli reparatii acoperis bloc gicapas gicapas am schimbat acoperisul la bloc, inlocuit jgheaburi, atic si o parte de locatari nu vor sa participe financiar. cum este legal sa procedez? am sesizat asociatia ... (vezi toată discuția)