Buna seara!
Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur.
Blocul in care stau, construit inainte de Revolutie, are un acoperis de tigla, care de-a lungul timpului s-a uzat, deteriorat, permitand infiltrarea apei in pod.
Cum stau la ultimul etaj, cred ca va puteti da seama ca apa din podul blocului ajunge in casa mea sub o forma sau alta, distrugandu-mi atat peretii, cat si tavanele.
Am incercat sa vorbesc cu vecinii din bloc, insa ei sunt de parere ca "pe ei nu ii ploua", deci nu au motiv ca sa contribuie cu bani pentru inlocuirea tiglei ceramice (care este la sfarsitul perioadei de viata, adica 20 de ani) cu tigla metalica (garantata vreo 40-50 de ani). Vorbesc de inlocuirea intregii cantitati de tigla, deoarece pe alocuri exista gauri cauzate de lipsa tiglelor, ce pe timp de iarna permite accesul zapezii in pod, cauzand probleme mari.
Cu vecinii nu am reusit sa cad de comun acord, pentru refacerea acestui bun comun, asa ca am fost la administratie. Acolo, mi s-a spus ca nu are ce face ... Asta e legea (230 / 2007), prin urmare proprietarii sunt obligati sa contribuie la intretinerea si reparatiile bunurilor comune. Inarmat cu legea, am incercat iar sa vorbesc cu vecinii. Nici de aceasta data nu am avut succes, asa ca m-am dus inapoi la administratie, dupa ce in prealabil am vorbit cu un notar. Acesta mi-a zis ca asociatia de proprietari, poate da in judecata proprietarii, pentru ca nu contribuie la intretinerea / reabilitarea proprietatii comune. La administratie mi s-a raspuns ca e posibil, insa asociatia nu are bani pentru judecata, si chiar daca ar castiga in instanta, tot nu ar reusi sa faca nimic, deoarece oamenii ar da bani putin si treptat.
Scurt, administratia nu vrea sa se implice.
Acum, eu sunt prins intre ciocan si nicovala.
- Daca imi schimb tigla doar pe partea mea, incalc art 16 (1) din legea mentionata mai sus, in plus, ar fi degeaba, deoarece pe timp de iarna, ar intra zapada prin alta parte, ceea ce ar face investitia inutila fara ridicarea de ziduri de protectie in acoperis, deci ar fi schimbarea proprietatii comune.
- Daca nu inlocuiesc tigla, imi voi distruge casa, si risc ca din cauza infiltratiilor sa aduc prejudicii si vecinului de sub mine...
Avand in vedere ca sunt singur in aceasta poveste, ce pot face?
- Sa dau asociatia in judecata?
- Sa-mi dau vecinii in judecata?
- Cum as putea sa-i oblig sa contribuie la reparatia bunurilor comune?
- Cine si cui i se aplica sanctiunile prevazute la capitolul VIII?
- In cazul unui castig in instanta, poate fi executat paratul, pentru obtinerea banilor necesari?
Va multumesc pentru timpul acordat!
Alex
Cel mai recent răspuns:
lupu_alex12 , utilizator
12:00, 28 Aprilie 2010