avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil

Buna seara!
Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur.

Blocul in care stau, construit inainte de Revolutie, are un acoperis de tigla, care de-a lungul timpului s-a uzat, deteriorat, permitand infiltrarea apei in pod.
Cum stau la ultimul etaj, cred ca va puteti da seama ca apa din podul blocului ajunge in casa mea sub o forma sau alta, distrugandu-mi atat peretii, cat si tavanele.

Am incercat sa vorbesc cu vecinii din bloc, insa ei sunt de parere ca "pe ei nu ii ploua", deci nu au motiv ca sa contribuie cu bani pentru inlocuirea tiglei ceramice (care este la sfarsitul perioadei de viata, adica 20 de ani) cu tigla metalica (garantata vreo 40-50 de ani). Vorbesc de inlocuirea intregii cantitati de tigla, deoarece pe alocuri exista gauri cauzate de lipsa tiglelor, ce pe timp de iarna permite accesul zapezii in pod, cauzand probleme mari.

Cu vecinii nu am reusit sa cad de comun acord, pentru refacerea acestui bun comun, asa ca am fost la administratie. Acolo, mi s-a spus ca nu are ce face ... Asta e legea (230 / 2007), prin urmare proprietarii sunt obligati sa contribuie la intretinerea si reparatiile bunurilor comune. Inarmat cu legea, am incercat iar sa vorbesc cu vecinii. Nici de aceasta data nu am avut succes, asa ca m-am dus inapoi la administratie, dupa ce in prealabil am vorbit cu un notar. Acesta mi-a zis ca asociatia de proprietari, poate da in judecata proprietarii, pentru ca nu contribuie la intretinerea / reabilitarea proprietatii comune. La administratie mi s-a raspuns ca e posibil, insa asociatia nu are bani pentru judecata, si chiar daca ar castiga in instanta, tot nu ar reusi sa faca nimic, deoarece oamenii ar da bani putin si treptat.
Scurt, administratia nu vrea sa se implice.

Acum, eu sunt prins intre ciocan si nicovala.
- Daca imi schimb tigla doar pe partea mea, incalc art 16 (1) din legea mentionata mai sus, in plus, ar fi degeaba, deoarece pe timp de iarna, ar intra zapada prin alta parte, ceea ce ar face investitia inutila fara ridicarea de ziduri de protectie in acoperis, deci ar fi schimbarea proprietatii comune.
- Daca nu inlocuiesc tigla, imi voi distruge casa, si risc ca din cauza infiltratiilor sa aduc prejudicii si vecinului de sub mine...

Avand in vedere ca sunt singur in aceasta poveste, ce pot face?
- Sa dau asociatia in judecata?
- Sa-mi dau vecinii in judecata?
- Cum as putea sa-i oblig sa contribuie la reparatia bunurilor comune?
- Cine si cui i se aplica sanctiunile prevazute la capitolul VIII?
- In cazul unui castig in instanta, poate fi executat paratul, pentru obtinerea banilor necesari?

Va multumesc pentru timpul acordat!
Alex
Cel mai recent răspuns: lupu_alex12 , utilizator 12:00, 28 Aprilie 2010
Citeam posturile dumneavoastra pe un thread similar, si ajunsesem la aceasta conluzie.
Voi face o expunere a intregii probleme in scris, in dublu exemplar si cu numar de inregistrare. Totodata, in acest document, voi cere solutionarea problemei.

Totusi, nu stiu care ar fi pasii care ar trebui executati in cazul in care, administratorul / asociatia nu poate strange banii necesari demararii lucrarii (~50% din valoarea devizului ).

Ideea e ca in acest moment am si un deviz al lucrarii, facut de o firma aleasa de administrator, care s-ar intinde la o suma de aproximativ 40.000 RON ( inlaturarea & depozitarea tiglei ceramice, tigla metalica, coame si alte elemente de imbinari, refacerea baziei, consolidarea structurii acoperisului etc ), ceea ce ar insemna suma de aproximativ 2000 RON per apartament.
Eu am sa va spun care sunt pasii posibili din momentul in care comitetul executiv decide strangerea banilor.

Este o decizie, se pune in practica si din acest moment proprietarii sunt obligati sa participe cu sumele respective pentru ca aceste sume se pun pe listele de cote de intretinere. Vi s-a dat un raspuns mai sus de catre @adriantot.
In cazul in care un proprietar sau mai multi refuza sa plateasca, sumele de pe lista aferente fondului de reparatii pentru acoperis raman restante, se aplica penalizarile asociatiei, care nu sunt deloc mici la o asemenea suma si....in cele din urma daca in termen de 90 de zile proprietarul nu si-a achitat restanta poate fi dat in judecata.
Datul in judecata nu costa nimic asociatia deoarece este scutita de taxa de timbru.

Deci exista toate premisele favorabile pentru ca asociatia si conducerea ei sa puna piciorul in prag si sa solicite proprietarilor reparatia proprietatii comune.
Faptul ca stricaciunile la aceasta va afecteaza numai pe Dv., acesta nu este un motiv ca ceilalti proprietari sa fie indiferenti la integritatea proprietatii lor detinuta in devalmasie de toti.

Dv. nu trebuie sa faceti decat demersul de a sesiza conducerea asociatiei despre problema, in rest presedintele si administratorul acesteia trebuie sa se implice pentru rezolvare, iar proprietarii sa plateasca.

In cazul in care presedintele asociatiei nu incepe demersurile pentru reparatia solicitata de Dv. in scris, abia in acest moment puteti reclama conducerea asociatiei la primarie si in cele din urma o puteti da si in judecata.
Intr-adevar suma pe care fiecare proprietar va trebui sa o achite - conform predevizului prezentat de dvs. este destul de mare.
Insa, daca doriti cu adevarat sa scapati de necaz, poate ca nu este necesar sa inlocuiti tot acoperisul, ci sa-i faceti numai o reparatie temeinica. Personal cunosc situatii de case si blocuri acoperite cu tigla cu o vechime de peste 50 ani si se comporta bine-merci. Sunt convins ca si acestea au mai suferit reparatii de-a lungul timpului.
Deci, asa cum ati fost sfatuit rolul dvs. precum si a vecinilor de la ultimul etaj este sa sesizati in scris conducerea asociatiei despre aspectele aratate mai sus - eventual niste fotografii ar intari reclamatia. Cum spuneam este bine ca demersul sa-l faceti impreuna cu vecinii afectati de acelasi necaz, nu singur.
In conditiile inregistrarii notificarii dvs., asociatia este obligata sa se "miste", respectiv sa constate ca cele aratate de dvs. sunt aspecte reale. Intocmeste un PV de constatare si cum spunea @adriantot in prima sedinta de comitet ex. sau chiar intr-o sedinta de bloc, conducerea as. informeaza proprietarii (inclusiv pe cei carora nu le ploua in casa) ca este necesar sa se faca reparatii. Ca decideti sa inlocuiti tot acoperisul, ca il veti repara pe cel vechi, acestea sunt aspecte pe care le veti hotari numai dvs. proprietarii - oricum, de facut trebuie facut ceva pentru ca altfel va distrugeti casele. Pana la urma voles-noles, conform unor calcule preliminarii se v-a hotari crearea unui fond de reparatii acoperis, fiecarui proprietar fiindu-i o cota parte proportionala cu cota-parte indiviza de proprietate.
Asa cum afirma si @elga50, daca as. prop. nu incepe demersurile aratate, puteti incepe dvs. reclamatiile, mai intai la primarie, apoi mai vedeti...
Sa stiti ca peste tot constituirea unor fonduri de reparatii cu o valoare mai mare este o actiune foarte anevoioasa, iar daca nu sunteti hotarati, as. prop. poate specula orice slabiciune a proprietarilor pentru a nu se implica. Daca insa aveti o conducere a as. prop. buna, care isi cunoaste bine atributiile legale si raspunde la nevoile proprietarilor, aveti toate sansele sa ne spuneti peste putin timp, aici pe forum cuma ati demarat actiunea. Succes!
@elga50, "Faptul ca stricaciunile la aceasta va afecteaza numai pe Dv., acesta nu este un motiv ca ceilalti proprietari sa fie indiferenti la integritatea proprietatii lor detinuta in devalmasie de toti."

Ideea e ca nu ne afecteaza numai pe noi. Din cate am vazut, unul dintre vecinii mei are o situatie mult mai grava. Apa i s-a infiltrat pe pereti, tavan si in cele din urma a ajuns si la cel de la etajul 3.

@Adam Grecu: intr-adevar, poate este o suma destul de mare, doar ca in aceasta suma, intra atat tigla metalica (adica e vorba de aproximativ 500 mp la un pret de 5-6 E / mp ar insemna circa 10.000 RON), coame pentru imbinari, suruburi, refacerea baziei care este deteriorata, etc.

"Personal cunosc situatii de case si blocuri acoperite cu tigla cu o vechime de peste 50 ani si se comporta bine-merci [...]". Intradevar. Tigla ceramica de buna calitate poate dura... insa nu cred ca aici este cazul...

Din cate stiu de la presedintele asociatiei, nu suntem singura scara in aceasta situatie, ci vorbim de cateva blocuri invecinate, construite in aceeasi perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie complicata reparatii acoperis AngryLettuce AngryLettuce Salutare Am fost numit seful de scara al blocului in care locuiesc si incerc sa rezolv o problema veche,complicata si stresanta cu reparatia acoperisului. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu infiltrarea apei prin acoperis sandacurtean sandacurtean Buna ziua! Sunt proprietara unui apartament intr-un bloc care deasupra este prevazut cu un pod care de ceva vreme este folosit pe post de uscatorie de rufe. ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli reparatii acoperis bloc gicapas gicapas am schimbat acoperisul la bloc, inlocuit jgheaburi, atic si o parte de locatari nu vor sa participe financiar. cum este legal sa procedez? am sesizat asociatia ... (vezi toată discuția)