avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj bunuri comune URGENTA!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj bunuri comune URGENTA!

in primul rand multumiri pentru d-l avocat trifugabriel.

as avea inca o intrebare: in cazul in care sotia ar face un contract de vanzare cu fiica acesteia, sotul ar mai putea beneficia de sulta? sau nu?

revin cu speta initiala, intrucat vad ca lipseste:

sotia dobandeste prin mostenire de la mama acesteia un imobil. succesiunea ar eloc in timpul casatoriei. acum sotul vrea sa divorteze . in timpul casniciei s-au facut mai multe imbunatari, printre care o modificare de bucatarie de vara, cladindu-se o noua incapere cu 1 camera, baie, cămară,.dormitor. in cadrul unui proces de partaj, care ar fi drepturile sotuului si daca vbd eo sulta, cat ar reprezenta valoarea acesteia?
Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
jurist28, utilizator
Sotul are un drept de creanta pentru imbunatatirile aduse (mai exact pe jumatate din cheltuielile aduse, cealalta jumatate prezumanduse contributia sotiei). Sotul va trebuii sa dovedeasca faptul ca a investit in imbunatatiri.
insa sotia poate fi obligata sa isi vanda bunul pentru a achita sulta? sau in contul sumei stabilite de catre instanta va putea face o donatie / vanzare... a unui teren? sotul poate obtine dreptul de a locui in continuare in imobilul sotiei? precizez ca sotul detine in devalmasie impreuna cu mama si sora acestuia un imobil cu 3 camere, bucatarie , living, baie.
Dumneavoastra nu aveti dreptul la o sulta.

Sulta reprezinta suma de bani care se da unuia dintre copermutanti (partile din contractul de schimb), in cazul in care bunurile care se schimba nu sunt de valoare egala. In cazul contractului de schimb imobiliar sunt aplicabile regulile de la vanzare-cumparare cu luarea in considerare a unor exceptii prevazute de art.1407, 1408 C. Civ.

Dumneavoastra aveti drept de creanta

Drept al uneia din persoanele participante la un raport juridic, creditor, de a cere celeilalte partyi, debitor, sa indeplineasca obligatia de a da, de a face sau a nu face ceva, pe care acesta din urma si-a asumat-o. Spre deosebire de dreptul real, dreptul de creanta este un drept relativ, fiind opozabil numai unei anumite persoane, ca subiect al unui raport juridic cu un continut determinat. Este un element activ al patrimoniului creditorului.

Dumneavoastra daca puteti dovedi inbunatatirile aveti dreptul la aceast drept de creanta. Sotul nu poate obtine dreptul de a locui in continuare in imobil daca sotia nu doreste. Nu puteti sa o obligati prin instanta la vanzarea unor imobile catre dvs.

Daca instanta va va acorda dreptul de creanta, sotia va trebuii sa va dea banii reprezentand jumatate din cheltuielile de inbunatatire sau o puteti executa silit in care ca nu doreste.
multumesc frumos. dar in ipoteza in care anterior partajului sotia vinde imobilul fiicei sale, copilul celor 2, dreptul de creanta al sotului mai subzista?
Da

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neantelegeri dezbatere succesiune loredana69 loredana69 parintii mei au cumparat cat erau casatoriti un apartament .dupa decesul mamei tata se recasatoreste legat cu o alta femeie .tatal meu decedeaza iar eu doresc ... (vezi toată discuția)
Divort cu partaj rothmans rothmans Sunt casatorit de 14 ani, am 2 copii de 9 si 12 ani, sunt din Bucuresti. Casa si terenul le-am dobandit inainte de casatorie, prin act de ... (vezi toată discuția)
Partaj in natura optymystyk2016 optymystyk2016 Buna ziua, In urma unui divort din anul 1985, nu s-a facut partajul la timpul acela, ci a intrat pe rol abia in clipa de fata. Cu banii din cadourile de ... (vezi toată discuția)