avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune facuta, partaj voluntar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune facuta, partaj voluntar

Am facut succesiunea (dupa mama - 2 apartamente) si urmeaza sa facem partajul voluntar. Mostenitori sunt 2 frati. Intrebari: 1. Se poate face partajul voluntar in conditiile in care nu sunt facute cadastru si intabularea la apartamente?
2. Se poate face partajul voluntar la alt notar sau in instanta?
3. Daca se poate face in instanta, costurile sunt mai mici decat la un notar?
Cel mai recent răspuns: mirela_74 , utilizator 11:48, 13 Septembrie 2010
faceti partajul la notar, in instanta dureaza muuuult...
danu a scris:

Am facut succesiunea (dupa mama - 2 apartamente) si urmeaza sa facem partajul voluntar. Mostenitori sunt 2 frati. Intrebari: 1. Se poate face partajul voluntar in conditiile in care nu sunt facute cadastru si intabularea la apartamente?
2. Se poate face partajul voluntar la alt notar sau in instanta?
3. Daca se poate face in instanta, costurile sunt mai mici decat la un notar?


Eu va recomand sa mergeti la instanta.Costurile sunt mai mici .

avocat Claudiu Lascoschi
Partajul voluntar nu poate fi efectuat în prezent la notar deoarece imobilele nu au cadastru și nu sunt întabulate.
Există douăa variante:
1. Faceţi cadastru, întabulare şi apoi partaj voluntar la notar sau
2. acțiune în instanță în cadrul căreia se va efectua expertiză şi apoi nr. topo noi pe fiecare imobil atribuit fiecărei părţi, iar în baza hotărârii irevocabile vă veţi putea intabula. În timpul procesului, după efectuarea expertizei, puteţi face o tranzacţie iar instanţa va lua act de aceasta prin pronunţarea unei hotărâri de expedient. ;)
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema sensibila...tatal meu si sora lui a facut succesiunea dupa moartea parintilor lor de comun acord la un notar de pe raza jud.Gorj. Dupa ce li s-au inmanat certificatele de mostenitor la ambii frati, sora lui s-a razgandit si vrea si o parte din ceea ce au cazut ei de acord adica o parte din silistea casei....mentionez ca au facut succesiunea de comun acord fara a se face cadastru si intabulare....acum sora lui vrea sa-l dea in judecata sa ia si partea ce si-o doreste ea....tatal meu ducandu-se cu actele la un avocat, acesta din urma constata multe neclaritati ce duc la anularea intregii succesiuni.....totodata tatal meu dupa ce primeste partea lui convenita de ambele parti, face o alta ,,foaie,, in care specifica ca silistea casei i-o da surorii lui spre folosinta dar nu constructie, dar notarul scrie acolo ca de fapt tata ii da silistea casei surorii lui...sora lui acum se foloseste de acea foaie si-l da in judecata, in ciuda faptului ca ea era initial de acord cu impartirea tuturor bunurilor iar apoi fac acea intelegere de a se folosi ea de pamantul ce este denumit silistea casei.....ce sanse are tatal meu daca practic totul este nul, iar banii sunt pierduti pe succesiunea la notar. daca mi-ati raspunde in timp util ar fi super.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se face iesirea din indiviziune in acest caz? Gabi92 Gabi92 Buna ziua! Am si eu o problema legata de cadastru, carte funciara. Bunicul meu mai are 3 frati si au un teren arabil. Ei au facut succesiunea. Bunicul si ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare intre mostenitori fara cadastru facut atitirisca atitirisca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva raspunsuri. Situatia este urmatoarea: Tatal meu avea 3 frati(un frate si doua surori). La mortea ... (vezi toată discuția)
Instrainare drept proprietate obtinut prin mostenire ralume78 ralume78 Buna ziua, In urma cu 10 ani in urma decesului tatalui meu am dezbatut mostenirea pentru casa, in urma careia am obtinut eu, mama si sora mea o cota parte, ... (vezi toată discuția)