avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

Buna ziua! In data de 4.07.2011 am fost victima unui accident rutier. Eu nu imi aduc aminte nici acum ce s-a intamplat, dar va pot relata din ce mi-a povestit prietena mea care era cu mine in masina. Eram in afara localitatii si un tir era tras pe dreapta (avusese explozie la un cauciuc in urma cu 2 min). Eu am oprit in spatele tirului pentru a da prioritate la o masina ce venea din fata si am fost lovit de o dubita ce venea din spate si am fost proiecati in tir. Cel cu dubita avea viteza mare si nu a pus deloc frana, probabil era neatent. Amandoi am fost luati cu salvarea si dusi la spital, prietena a scapat doar cu cateva vanatai iar eu am avut traumatism cranio-cerebral si comotie cerebrala (nu imi aduc aminte nimic pana cand m-am trezit in spital, imi lipsesc aproximativ 7 ore). Masina (golf 4 din 2004) este dauna totala iar din calculele mele asigurarea mai mult de 3000 de euro nu ma va despagubi. Eu am stat 5 zile internat in spital. Declaratia la politie inca nu am dat-o pentru ca am fost transferat la spital in alt oras, la distanta de unde s-a produs accidentul, urmeaza ca saptamana viitoare sa merg si sa dam amandoi declaratiile. Eu unul as vrea sa ma inteleg cu cel vinovat in sensul ca as dori o o suma de bani, diferenta pe langa ce imi da asigurarea sa imi iau o masina la fel. In caz ca vinovatul nu v-a fi de acord, pot sa il dau in judecata? In ce conditii si ce pretentii pot sa am eu de la el? Care sunt pasii care ar trebui sa ii urmez? Am vreo sansa sa castig in cazul unui proces? daca vinovatul v-a face dovada ca nu detine resursele sa ma despagubeasca eu ce alternative am? Va multumesc anticipat pentru sfaturi si raspunsuri!

P.S. Vinovatului i se va deschide automat dosar penal sau doar in cazul in care voi face eu plangere?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
danylukristy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 16:45, 10 Iulie 2011
Incercati sa va intelegeti amiabil cu vinovatul pt. diferenta de bani dar nu cred ca veti primi ceva de la el. Puteti sa il dati in judecata dar va chema in garantie societatea de asigurari unde are el polita RCA si practic va veti lupta cu soc. de asigurare. Pina acum nu am cunostinta de cazuri in care instanta sa acorde despagubire peste cea data de asigurator. Cred ca sansele de a primi ceva peste ceace ofera asigurarea sint foarte mici, chiar nule.
Puteti formula pretentii la asigurator si pentru zilele de spitalizare.
Dar, atentie la aoferta de despagubire pivind masina. Nu luati de buna prima oferta. Verificat-o temeinic inainte de a accepta pt. ca de obicei soc de asigurari ofera despagubiri mai mici decit cele care ar trebui (putem discuta acest aspect).Solicitati sa primiti in scris calculul valorii maxime de despagubire.
Va recomand ca epava sa o vindeti -cu ACTE - unui centru specializat de dezmembrari.
acum 2 ani am mai avut accident, la fel nu din vina mea, iar valoarea reparatiilor (5000 si ceva de euro) depasea valoarea masinii de la acea vreme ( aprox 4700) valoare calculata dupa tabelul cu uzura masinii. Bineinteles masina a fost trecuta ca stare de intretinere satisfacatoare, avand multi kilometri in bord. Norocul meu a fost ca masina nu a fost atat de tare avariata, dar ducand-o la reprezentanta, unde au preturi foarte mari, valoarea reparatiei o depasea pe cea a masinii. Atunci mi-a convenit sa iau banii de la asigurare si sa o repar pe cont propriu. Dar acum nici la cel mai ieftin service daca o duc nu am cum sa o repar cu banii care mi-i dau ei, si nici mie nu imi convine pentru ca masina arata foarte urat. Masina este un golf 4 din 09.2003 dar pe certificat scrie 2004 (cica asa ar fi considerate masinile fabricate la sfarsit de an). Si daca atunci procentajul de uzura a fost de 65% acum e de 78%, iar la o valoare de noua de aprox 15000 euro reiese ca acum masina ar valora 3300 (nu iti cumperi de nicaieri un golf 4 din 2004 cu 3300 dar asta e romania)...deci mie imi va reveni cam 2500 de euro. Daca aveti alta parere va rog sa mi-o spuneti. Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
danylukristy, utilizator
In afara de daune materiale, ingrijiri medicale, aveti dreptul sa solicitati si daune morale, pentru suferinta pricinuita de tot ce vi-s-a intamplat.Poate asa veti putea compensa cate ceva!!
Daca la data evenimentului vinovatul dispunea de o polita RCA valabila nu aveti cum sa-l obligati sa va dea bani mai multi decat suma reala stabilita de asigurator. Aici puteti vedea daca asiguratorul stabileste corect suma pt despagubire . Puteti cere daune pt cheltuielile medicale si chiar daune morale dar acestea vor trebui dovedite cu acte justificative , expertize etc. Intr-un eventual proces sansele dv sunt minime daca nu chiar nule. Singura obligatie a vinovatului este sa va dea o copie de pe polita sa RCA si atat. Unde sunt legi care reglementeaza situatiile nu avem ce face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor dauna autoturism lillyian20 lillyian20 Buna seara, va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce trebuie sa fac. In urma cu o saptamana mai exact in 27.02.2013 am suferit un accident de masina, mai ... (vezi toată discuția)
Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)
Daca rca-ul extern nu imi acopera dauna, pot deschide dosar pe casco pt diferenta? luoana luoana Daca RCA-ul nu acopera reparatia, pot deschide dosar pe Casco pt diferenta....eventual sa impart daunele...anumite reparatii sa le fac pe rca, celelalte pe ... (vezi toată discuția)