avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum sa il fac sa imi plateasca pensie alimentara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum sa il fac sa imi plateasca pensie alimentara?

Cum as putea sa il fac pe fostul meu iubit care ma lasat insarcinata si ma parasit,sa plateasca pensie alimentara?Totul sa petrecut in spania,dupa care el a plecat in romania.Eu sunt tot in spania si nu o sa pot sa ajung in romania pt ca luna viitoare o sa nasc si vreau sa nasc aici in spania.As vrea sa stiu dak pot face ceva de aici din spania sa isi recunoasca paternitatea si sa plateasca pensie alimentara?
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 17:00, 9 Iulie 2011
Recunoasterea paternitatii se poate face in doua moduri:
-pe cale administrativa; art. 57 din C.Fam. prevede:

"Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca. "
-pe cale judecatoreasca,prin actiunea de stabilire a paternitatii.
Daca fostul iubit nu vrea recunoasca de bunavoie copilul,ii puteti intenta o actiune de stabilire a paternitatii prin care sa solicitati si obligarea acestuia la plata pensiei alimentare.

Art. 59 C.fam.
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
(...)
Actiunea apartinând copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
Luati legatura cu un avocat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
luiza2008, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Am doi copii dinafara casatoriei, cum pot obtine incredintarea si pensie pentru ei? warick warick Buna ziua.As dori sa ma ajutati putin.Am doi copii dintr-o relatie cu un barbat casatorit.Primul copil nu a fost recunoscut de tata al doilea da.As vrea sa va ... (vezi toată discuția)
Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)