avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces civil omor din culpa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces civil omor din culpa

Buna ziua,
As si eu cateva intrebari.
Totul s-a intamplat pe 1 mai. Veneam cu masina de la iarba verde si am oprit la un moment dat la bunica prietenei mele sa luam ceva. Eu cu logodnica eram in curte iar in masina ramasesera mama si cu inca doi prieteni. Masina era parcata in afara carosabilului. Apoi din senin am vazut un tir ca iese de pe strada si a lovit masina care era stationata. In urma accidentului dupa 4 zile de coma mama a murit ceilalti prieteni au scapat cu rani usoare. Vinovatul a declarat ca nu isi mai aduce aminte nimic, nu aveea alcolemie. Acum intrebarea mea ar fi care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru ca deja au trecut 3 luni si el e bine mersi la el in tara (era de origine slovaca). Am inteles ca dosarul de urmarire penala nu este gata ca se asteapta necropsia de la iml dar totusi au trecut 3 luni cat dureaza sa ajunga o hartie. Alta intrebare ar fi ce suma se poate cere pentru daune morale pe cartea verde a vinovatului. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:51, 4 August 2008
Pentru a urgenta trimiterea cond. auto in judecata pentru omor din culpa, trebuie sa faceti toti mostenitorii legali o plangere, pentru a putea fi atasata dosarului, sa dati declaratiile de parte vatamata si sa va constituiti parte civila, sa aveti si avocat care sa insiste ca dosarul sa parcurga mai repede etapele, expertize, etc.
Perioada de cercetare dureaza la noi mult, poate fi de la 1/2 pana la un an, astfel incat nu e cazul sa si mentionati suma pe care doriti sa o solicitati de la invinuit in faza de cercetare penala ( pentru care va plati firma de asigurare). Lucrul acesta il veti face in instata toate partile vatamate.

Suma sa fie consistenta: daune materiale si morale. Reveniti cand se va finaliza cercetarea sii inculpatul este trimis in jude cata. Pastrati chitante pentru toate cheltuielile pe care le faceti cu inmormantarea, celelalte mese, ritualuri, piatra funerara, etc.
Accidentul fiind produs in Romania, este aplicabila legea romana. mai exista o posibilitate de a incerca o conciliere cu firma de asigurari din strainatate, insa aici aveti nevoie de suport juridic, traduceri, etc. Poate fi incercata insa si varianta aceasta, cunoscut fiind ca la noi perioada in care poti obtine despagubiri de la firmele de asigurari este cu mult mai indelungata decat solutionarea cererilor adresate firmelor din UE.
Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Din pacate va mai dura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale adriana.carpine adriana.carpine Care este actul normativ care reglementeaza problema daunelor morale? (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de deces marag68 marag68 tatal meu a decedat in urma unui accident auto produs in luna martie a acestui an. Masina a fost condusa de unchiul meu si deoarece avea atat rca cat si casco ... (vezi toată discuția)
Despagubire asigurari accident cu victima milo_7361 milo_7361 Voi incerca sa fiu cat mai explicita pentru ca am o mare durere si o mare nelamurire. Persoana X a cumparat o masina pentru care a incheiat un act de ... (vezi toată discuția)